Un detașament constituit din 13 militari români participă, începând cu data de 15 ianuarie 2021, la o nouă misiune în Irak, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Dintre membrii acestui detașament românesc, 12 militari vor face parte din misiunea “NATO Mission Irak”, iar un militar va activa în cadrul misiunii „Inherent Resolve”.
“Militarii români vor face parte din Modulul NATO dislocabil de comunicații și informatică și din structurile de stat major ale comandamentelor dislocate în Bagdad. Timp de șase luni, specialiștii de comunicații și informatică și ofițerii de stat major din Armata României se alătură aliaților din NATO și Coaliței Globale contra-ISIL/Da’esh pentru a sprijini efortul de consolidare a structurilor de securitate irakiene”, precizează comunicatul MApN.
Operația „NATO Mission Iraq” a fost lansată de Alianța Atlantică în octombrie 2018, în urma unei solicitări a guvernului de la Bagdad. Ea reprezintă o misiune de consiliere, instruire și consolidare a capacităților statului gazdă, “executată în deplin respect al suveranității și integrității teritoriale ale Irakului”, precizează MApN. Prin această misiune, NATO ajută la consolidarea structurilor de securitate și instituțiilor militare de învățământ astfel încât forțele irakiene să fie în măsură să prevină reîntoarcerea rețelelor teroriste ale ISIS (Da’esh).
Operațiunea „Inherent Resolve” a început în anul 2014, ca efect al deteriorării situației de securitate din Irak. Cucerirea de către membrii ISIS a orașelor Mosul și Tikrit a determinat intervenția forțelor SUA în sprijinul forțelor irakiene care luptau împotriva ISIS. În prezent, Operațiunea „Inherent Resolve” este o componentă militară a coaliției globale contra-ISIL (Da’esh), la care participă 77 de state și cinci organizații internaționale, care acționează la solicitarea guvernului irakian pentru întărirea securității regionale.
Câți militari trimite România în Irak?
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că trimite 13 militari, timp de șase luni, în două misiuni – una sub mandat NATO, alta în cadrul coaliției internaționale împotriva ISIS.
Când a fost planificată această misiune externă?
Anul trecut, președintele Iohannis declara că, în anul 2021, armata va avea 1.940 de militari şi civili în misiuni şi operaţii în afara României, ceea ce însemna cu 436 mai puţini decât în anul 2020.
„Militarii români care executau misiuni de instruire și consiliere în Irak nu au fost afectați de atacurile recente cu rachete efectuate de Iran asupra bazelor militare folosite de Armata SUA în Irak”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
“România și-a respectat cu consecvență angajamentul de a aloca trupe și resurse în Irak, Afganistan și Mali, în lupta împotriva terorismului. Nu există nicio îndoială că România este un adevărat aliat al Statelor Unite”
Adrian Zuckerman,
Ambasadorul Statelor Unite în România
Cei mai mulți militari occidentali din Irak sunt ai Statelor Unite. Dar în anul 2020, guvernul de la Bagdad a cerut plecarea lor. Drept urmare, Statele Unite au decis reducerea acestor efective. În noiembrie 2020, secretarul Apărării, Christopher Miller, preciza că SUA vor retrage 2.000 de militari din Afganistan și 500 de militari din Irak până la data de 20 ianuarie 2021, când expiră mandatul lui Trump la Casa Albă.
După această reducere de efective, SUA vor mai avea, de-a lungul anului 2021, 2500 de militari în Afganistan și 2500 de militari în Irak.
Pe de altă parte, în decembrie 2020, președintele Trump anunța că sediul Ambasadei SUA din Irak a fost ținta unui atac cu rachete și că aceste rachete ar fi fost lansate de pe teritoriul Iranului. Președintele Trump avertiza că acest incident nu-i va modifica decizia de a reduce trupele din Irak dar l-ar putea determina să adopte contramăsuri la adresa Iranului.
România anunța și ea, în aprilie 2020, o reducere a trupelor din misiunile externe, dar această decizie era explicată nu militar, ci doar medical, ca fiind o măsură de prevenire a infectării cu coronavirus. Ministerul Apărării Naţionale a decis reconfigurarea numărului de militari români care acționează, în următoarea perioadă, în unele misiuni internaţionale.
“Aproximativ 70 dintre militarii dislocați de Armata României în Afganistan, în cadrul misiunii NATO Resolute Support, în Irak – misiunea de tip coaliţie Inherent Resolve, şi în Republica Centrafricană – misiunea Uniunii Europene de instruire şi consiliere, vor fi repatriaţi. Ei se vor putea reîntoarce în teatrele de operaţii, în situația în care vor exista solicitări din partea comandamentelor misiunilor respective. Măsuri similare au fost luate și de alte țări din NATO, Uniunea Europeană sau partenere”, anunța la acel moment Ministerul român al Apărării.