5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎmpotriva măștii, apoi împotriva militarilor. Armata e acuzată că va căuta bolnavi...

Împotriva măștii, apoi împotriva militarilor. Armata e acuzată că va căuta bolnavi cu coronavirus

O recentă știre falsă, extrem de periculoasă, legată de campania autorităților române împotriva epidemiei de coronavirus a fost demascată de secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, pe o rețea de socializare a început “rostogolirea” unei informații inventate, care era prezentată sub forma unei declarații a lui Raed Arafat.

“Cei cu minciunile și fake news nu se opresc! În continuare se încearcă prin orice metodă posibilă să răspândească minciuni care să facă oamenii să refuze să respecte sfaturile, recomandările și regulile care se referă la prevenirea răspândirii virusului SARS-COV 2.

Mai jos aveti încă un exemplu de manipulare și dezinformare postat pe un cont de facebook din Timițoara. Astfel de dezinformări și manipulări sunt menite să destabilizeze comunitățile și să instige specialiștii și populația împotriva celor care gestionează pandemia. În continuare vă recomand să aveți mare grijă de unde vă informați!”, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat pe contul său oficial de Facebook.

Știrea falsă dezmințită de secretarul de stat este o așa-zisă declarație, atribuită lui Arafat, conform căreia Guvernul ar fi decis ca armata să conducă toate Direcțiile de Sănătate Publică din România, că „generali de armată” au fost desemnați în conducerea DSP din fiecare județ și că “forțele militare” vor participa la „identificarea suspecților de covid și paza celor internați sau carantinați”.

Această știre falsă era însoțită de un îndemn aberant: „Jos dictatura sanitară”.

Este de remarcat faptul că, pentru a fi mai credibilă, această minciună era postată pe Internet imediat după ce Ministerul Sănătății anunțase, oficial, că Direcția de Sănătate Publică București (doar aceasta, nu și altele) intră sub coordonarea medicului Ionel Paul Oprea, care este secretar de stat în Ministerul Sănătății și este, într-adevăr, maior în rezervă, provenit din Ministerul Apărării Naționale (MApN).

 

„Nu e conducere militară, nu există aşa ceva. Ionel Oprea este secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi pensionar militar. Nu facem ca la Suceava, unde am trimis conducere militară. Coordonarea DSP-urilor era la Horaţiu Moldovan. Am scos de acolo DSP Bucureşti, cel mai mare DSP din ţară, şi l-am pus coordonator pe Ionel Oprea”

Nelu Tătaru,

Ministrul Sănătății

“Cei cu minciunile și fake news nu se opresc! În continuare se încearcă prin orice metodă posibilă să răspândească minciuni care să facă oamenii să refuze să respecte sfaturile, recomandările și regulile care se referă la prevenirea răspândirii virusului SARS-COV 2”

Raed Arafat,

Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne

 

Ce se urmărește prin campania de știri false despre coronavirus?

Se încearcă decredibilizarea eforturilor autorităților din România și se caută scăderea încrederii populației în anumite instituții ale statului, cum ar fi Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării.

Pot fi identificate știrile false?

Da, știrile false pot fi diferențiate de cele adevărate, dacă se caută verificarea informațiilor din mai multe surse, mai ales din surse de informații oficiale ale Guvernului sau ale ministerelor implicate.

 

 

Scandalul legat de o așa-zisă implicare a Armatei în conducerea unităților DSP din județe pornise de la decizia anunțată, vineri, 7 august, decizie luată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El l-a desemnat provizoriu pe un secretar de stat din subordinea lui, medicul Ionel Oprea (fost ofițer medic în Armată) să coordoneze DSP București. Decizia ministrului Tătaru a fost luată după ce el personal a făcut un control inopinat la DSP București, în urma semnalelor, primite și de la medici, și de la pacienți, că această structură a Ministerului Sănătății nu își îndeplinește corect și eficient atribuțiile.

Mai înainte de implicarea personală a ministrului Tătaru, acesta trimisese, luna trecută, o echipă de control tot la DSP București, care urma să evalueze și activitatea șefei DSP București, Oana Nicolescu. La acel moment, scandalul de la DSP București a căpătat și o componentă politică, ajungând până la Marcel Ciolacu, liderul PSD și al Camerei Deputaților, care a solicitat demiterea directoarei DSP București.

Oricât de simplu ar fi de demontat, știrile false legate de pandemia de coronavirus au succes în toate țările lumii, inclusiv în România. Drept dovadă, un studiu difuzat acum câteva zile semnala că doar 55 la sută dintre români se tem de noul coronavirus și se protejează purtând mască. La polul opus, 11,6 la sută dintre români consideră că noul coronavirus este o invenție.

De asemenea, potrivit aceluiași sondaj de opinie, peste 24 la sută dintre români confirmă că nu au deloc încredere în comunicatele Guvernului pe tema pandemiei de coronavirus. Sub 18 la sută dintre români spun că au totală încredere în aceste comunicate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

S-a descoperit cauza morții lui Quincy Jones

Legendarul producător muzical Quincy Jones a decedat pe 3 noiembrie 2024, la vârsta de 91 de ani, după o luptă cu o boală necruțătoare. Cauza...

Accizele la băuturi alcoolice vor crește treptat în următorii doi ani, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat joi un proiect care propune majorarea accizelor pentru băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice cu 4,4%...

Claudio Ranieri se întoarce la AS Roma pentru al treilea mandat!

Claudio Ranieri, în vârstă de 73 de ani, este pe punctul de a reveni în fotbal, la AS Roma, în ciuda retragerii sale anunțate...
Ultima oră
Pe aceeași temă