13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăHandbal cu bani publici. Salarii de lux, obiective ratate

Handbal cu bani publici. Salarii de lux, obiective ratate

În expunerea de motive, primarul arăta că banii sunt necesari pentru ca asociația să atingă anumite obiective. Obiectivele au fost însă ratate, banii cheltuiți, iar primăria nu răspunde la întrebări.

Handbalul este un sport privilegiat în Constanța. Spre handbal se duc cei mai mulți bani din bugetul local, după ce primarul propune acest lucru, iar consilierii locali, indiferent dacă sunt de la putere sau din opoziție, acceptă. În 2017, Asociația Handbal Club Dobrogea Sud a primit nu mai puțin de 14 milioane de lei, în trei rânduri (31 martie, 31 mai, 31 iulie). Suma este cu 4 milioane de lei mai mare decât în 2016, când nu primise „decât” 10 milioane de lei, tot în trei rânduri. Pentru acești bani, pe tricourile cu care intră pe teren scrie „Consiliul Local Constanța”.

Procedura: o cerere și promisiuni

Procedura de atribuire a banilor este simplă. Asociația sportivă formulează o cerere către primar. Acesta redactea-
ză o expunere de motive, în care explică de ce este nevoie de alocarea banilor, dar și care sunt obiectivele – asumate de asociație – ce trebuie să fie atinse după alocarea banilor publici. Iată ce scria primarul Decebal Făgădău: „Asociația Handbal Club Dobrogea Sud Constanța solicită sprijin financiar pentru calificarea în turul 3 meciuri de calificare Cupă Europeană EHF Cup 2017/2018, calificarea în final four-ul Campionatului Național Liga Națională, calificarea în final four-ul Campionatului Național Cupa României, participare în Divizia A, participare la turneele finale ale echipelor de juniori (I, II, III și IV și minihadbal)”. Solicitarea în speță viza alocarea sumei de 10 milioane de euro și a fost avizată favorabil în comisiile de specialitate ale Consiliului Local. Mai mult, toți consilierii au votat-o.

Promisiuni neonorate 

Promisiunile primarului și ale asociației nu au fost îndeplinite, în marea lor majoritate. De exemplu, AHC Dobrogea Sud trebuie să se califice în final four. Nu a făcut-o. A terminat sezonul regulat pe poziția a șasea a clasamentului, cu 49 de puncte, față de 61, cât a avut prima clasată. Numai 12 echipe au terminat campionatul, din cele 14 care l-au început. Două s-au retras între timp. În Cupa EHF, constănțenii nu au jucat decât două partide, fiind eliminați de către SC Magdeburg. De asemenea, nicio echipă de juniori nu a reușit să ajungă în finale, în ciuda bugetului de câteva milioane de euro al asociației. Au reușit însă echipe din orașe mici, cu resurse mici, cum ar fi Medgidia și Turda. Singurul succes al handbaliștilor este câștigarea Cupei României – singurul lor trofeu, de altfel. Competiția finală a avut loc în Constanța, Primăria alocând circa 90.000 lei pentru organizarea ei.

Am încercat să aflăm de la primarul Constanței care sunt consecințele faptului că handbaliștii nu și-au îndeplinit obiectivele. Până la ora redactării acestui articol, edilul nu a răspuns.

Salarii astronomice și confidențiale 

Handbaliștii sunt, probabil, cei mai bine plătiți bugetari din România. În solicitările pe care le fac primăriei, aceștia spun și cum vor cheltui banii. „România liberă“ a dezvăluit în trecut că, în unele cazuri, peste 93% din sumele solicitate sunt destinate exclusiv salariilor. În urma calculelor noastre, salariul mediu pentru un angajat al asociației se ridică la peste 230.000 de lei pe sezon, adică peste 19.000 de lei pe lună. Primăria Constanța, deși este principalul finanțator al asociației de handbal și deși vorbim de bani publici, nu a dorit să comunice sumele pe care le primesc sportivii, motivând că „există clauze de confidențialitate în contractul încheiat între jucători și angajații clubului Handbal Club Dobrogea Sud”. Potrivit unor documente intrate în posesia noastră, cele mai mari salarii ajung la 5.500 de euro și se duc spre șefii asociației și spre sportivii străini, în timp ce românii au circa 600 de euro pe lună.

27 de milioane în doi ani, cât asfaltarea tuturor străzilor

Banii acordați către Asociația Handbal Club Dobrogea Sud nu sunt singurii. Potrivit calculelor „României libere“, bazate pe hotărârile de consiliu local din anii 2016–2017, în această perioadă, asociațiile de handbal din municipiu au primit de la buget o sumă totală de 27.600.000 de lei. Asta în condițiile în care municipiul Constanța are zeci de străzi care nu au fost asfaltate niciodată și care ar fi trebuit să fie asfaltate până în acest an, potrivit promisiunilor de campanie ale primarului Făgădău. Coincidență sau nu, asfaltarea tuturor străzilor din municipiu costă, tot potrivit datelor puse la dispoziție de primărie, 27.702.174 lei.

Bani acordați ilegal

Asociația Handbal Club Dobrogea Sud este urmașa unei alte asociații, desființate după ce procurorii DNA au descoperit probleme grave în finanțare. De fapt, Nicuşor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, cu executare, într-un dosar în care este acuzat inclusiv că a finanțat nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Anul trecut, Primăria Timișoara a pierdut definitiv procesul împotriva Curţii de Conturi, privind finanţarea ilegală a mai multor cluburi de handbal, inclusiv cel de handbal.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă