13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPe unde se plimbă aleșii noștri. Un primar din București a mers...

Pe unde se plimbă aleșii noștri. Un primar din București a mers în zona autonomă Găgăuzia

Primarul Sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu, a făcut o vizită în Republica Moldova, vizită despre care, până duminică seară, nu găsisem niciun anunț nici din partea primăriei de sector și nici din partea lui Ciprian Ciucu. Dar există referiri la acest eveniment în presa din Republica Moldova și pe o pagină de Facebook a Irinei Vlah, guvernatoarea regiunii autonome Găgăuzia. Aceasta este o enclavă cu populație formată mai ales din găgăuzi (proveniți din turci) și din bulgari, iar statutul ei de autonomie este recunoscut de autoritățile centrale de la Chișinău.

Pentru Republica Moldova, problema apare în momentele în care Găgăuzia, instigată probabil din exterior, încearcă să preia modelul Transnistriei și să-și ceară independența.

O asemenea cerere s-a înregistrat la un referendum din anul 2014, referendum nerecunoscut la Chișinău, iar opțiunea locuitorilor a fost solicitată în ipoteza în care Republica Moldova s-ar fi unit cu România.

O parte a vizitei în Republica Moldova a primarului Ciucu s-a desfășurat la Chișinău, în delegația condusă de secretarul de stat Adrian Dupu, șeful Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, în contextul în care Primăria Sectorului 6 din București ar fi dat bani pentru renovarea parcului „Alunelul” din Chișinău.

“De acum încolo, pentru o perioadă lungă de timp, destinele noastre vor fi împletite. Acest proiect este doar începutul acestei înfrățiri pe care o dorim foarte fructuoasă”

Ciprian Ciucu,

Primarul Sectorului 6

Radio Chișinău prezenta duminică, 16 mai, o declarație oferită cu o zi înainte de primarul Ciucu, în care edilul se referă la buna relație avută cu capitala Republicii Moldova. Primarul Ciucu nu făcea însă referire la relația Sectorului 6 din București cu Găgăuzia și nici la rostul unei vizite în această zonă din sudul Republicii Moldova.

“Suportul Dvs în dezvoltarea capacităților sistemului nostru de educație este deosebit de valoroasă. Sperăm că vom reuși construi o colaborare permanentă și intensă cu municipiul București”

Irina Vlah,

Guvernatoarea regiunii Găgăuzia

Guvernatoarea Irina Vlah i-a spus primarului Sectorului 6 că este sigură că acesta o va sprijini, cu “experiența și cunoștințele” lui, pentru a realiza “un salt calitativ în dezvoltare”.

Potrivit unui cunoscut site de la Chișinău, deschide.md, “guvernatorul Găgăuziei Irina Vlah a avut o întâlnire cu Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al municipiului București, România.

În cadrul discuției Bașcanul a mulțumit poporului român pentru suportul important oferit Republicii Moldova în general, și Găgăuziei în particular, în procesul combaterii epidemiei”.

“Bașcanul” (guvernatoarea) Irina Vlah a mai declarat, în fața primarului Ciucu, venit tocmai din Sectorul 6, că „prioritatea noastră este industrializarea economiei Autonomiei și dezvoltarea sectorului IT. Intenția companiilor industriale de a investi în regiune și competitivitatea economiei noastre depind direct de nivelul de pregătire a specialiștilor care pot fi găsiți. Cunoașterea limbilor este un instrument important în dezvoltarea competențelor personale și un avantaj mare în procesul de angajare. Suportul Dvs în dezvoltarea capacităților sistemului nostru de educație este deosebit de valoroasă”.
Irina Vlah a făcut relatări despre vizita primarului Ciucu, în limba română (sau moldovenească), pe contul ei de Facebook. Pe acest cont, multe alte mesaje sunt postate în limba găgăuză. În această regiune a Republicii Moldova, limbi oficiale sunt cea găgăuză și cea moldovenească.

Guvernatoarea l-a mai informat pe Ciucu și despre “implementarea programului de educație multilingvală în Găgăuzia, care va primi posibilități suplimentare cu darea în exploatare a blocului nou de studii pentru liceul Mihai Eminescu din municipiul Comrat”.

Despre ce i-a spus primarul Ciucu guvernatoarei din Găgăuzia, încă nu s-a anunțat nimic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă