Forumul Judecătorilor critică proiectul de lege privind executarea acasă a pedepsei cu închisoarea

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie cer respingerea proiectului de lege privind executarea pedepselor la domiciliu.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2020 - 19:35

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au transmis, duminică,  un comunicat în care susțin că acest proiect de lege, dacă va fi aprobat de Parlament, este "de natură a determina o creştere alarmantă a unor infracţiuni pe care actualul context de împrejurări din ţara noastră le favorizează".

Dreptul de a executa pedeapsa la domiciliu ar urma să i se acorde deținutului de către instanță, care, de asemenea, va putea și să anuleze acest drept. Potrivit proiectului de lege, persoanele care execută pedeapsa cu închisoarea la domiciliu vor fi supravegheate, pe timpul executării pedepsei, prin intermediul unei brățări electronice.

"Posibilitatea executării la domiciliu a pedepselor ce nu depăşesc 7 ani închisoare, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, face ca statul român să nu îşi poată îndeplini rolul de apărare a unor valori fundamentale protejate prin Constituţie, în contextul în care limitele speciale ale pedepselor au fost reduse pentru cele mai multe din infracţiunile contra patrimoniului şi multe altele incriminate prin Codul penal şi legile speciale", precizează comunicatul transmis duminică.

Proiectul de lege a fost inițiat de PNL și a fost deja aprobat în Senat. Va urma votul în Camera Deputaților, care este Cameră decizională.

Comentarii