Ministerul Apărării Naționale (MApN) a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care ar urma să se aloce fonduri pentru modernizarea unei cazărmi din județul Brașov.
Suma totală (inclusiv TVA) solicitată de MApN pentru „Lucrări de investiții în cazarma 1181” este de 332.254.000 de lei. Lucrările sunt programate pe durata a cinci ani.
Cazarma 1181 se află în zona satului Vlădeni din comuna Dumbrăvița, la 30 de kilometri de Brașov. Acolo funcționează Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Armatei Române, adică principala bază de specializare și antranament pentru „trupele de comando” ale României.
Poligonul este o veche unitate militară, cu acces de pe șosea și de pe o cale ferată dezafectată, ale cărei clădiri sunt, în cea mai mare parte, în paragină. În locul acestora, în baza de antrenament se vor amenaja un poligon de trageri interioare și un altul pentru trageri exterioare, un turn de alpinism, un complex pentru antrenamentul parașutiștilor la sol, un bazin de înot și un heliport.
Nu în ultimul rând, în incinta Școlii de Aplicație a FOS se va amenaja un „poligon luptă urbană”.
Chiar dacă acest gen de antrenament este uzual pentru Forțele Speciale (sau pentru Forțele pentru Operații Speciale, cum se numesc ele, oficial, în Armata Română), ar fi interesant de știut unde ar putea aplica militarii români din FOS aceste cunoștințe, în condițiile în care, în mod normal, pe teritoriul României acționează luptători din Ministerul de Interne, nu cei din MApN. În schimb, potrivit vechilor documente militare românești, soldații Armatei trebuie să știe să lupte “în teritoriul vremelnic ocupat”.
Forțele pentru Operații Speciale sunt cea mai nouă categorie de trupe ale Armatei Române. Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale s-a înființat la 1 martie 2018 la Târgu Mureș, iar în subordinea acestuia s-a creat, la 1 iunie 2018, Școala de Aplicație a FOS din județul Brașov.
“Am ales să fac parte din echipa care a venit pentru a-i prezenta domnului prim ministru şi activităţile care se desfăşoară în cadrul Ministerului Apărării Naţionale pe o componentă foarte importantă, o capabilitate care s-a născut şi s-a dezvoltat în Târgu Mureş. Vorbim despre Forţele Speciale, care de-a lungul timpului au avut o evoluţie care ne face mândri de tot ceea ce s-a realizat”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
“În cazul Forțelor pentru Operații Speciale am aprobat un plan robust și ambițios de dezvoltare a acestora pentru următorii zece ani și care vizează toate elementele specifice: integrarea instituțională în noua structură de forțe a Armatei, comanda și controlul, planificarea resurselor, echiparea, instruirea și cooperarea la nivel regional”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Ce dotări va avea baza de antrenament a Forțelor Speciale?
Unitatea va avea un poligon de trageri interioare și un altul pentru trageri exterioare, un turn de alpinism, un complex pentru antrenamentul parașutiștilor la sol, un bazin de înot și un heliport, precum și un poligon de luptă urbană.
Unde vor lupta militarii români din Forțele Speciale?
Teoretic, în vreme de pace, acești luptători nu acționează în teritoriul național, dar participă la misiuni internaționale cum sunt cele din Afganistan sau cum a fost cea din Irak.
Primul curs de “operatori FOS” s-a finalizat în România în anul 2018, iar asemenea cicluri de pregătire se organizează o dată pe an. Ele oferă specializare, nu formează un luptător de la zero, pentru că la aceste cursuri pot candida doar cei care sunt deja militari profesioniști. Însă nu toți cei înscriși devin absolvenți. Aici nu se dă examen de intrare, dar selecția, indiferent de grad, se face pe cale naturală. “Cine nu mai face față pleacă acasă”, avertizează conducerea Școlii de Aplicație.
De exemplu, la cursul din anul 2019, cu durata de zece luni, s-au înscris 144 de militari, dar 126 dintre aceștia au fost eliminați pe parcurs. “Au crezut la început că pot, au renunțat, unul câte unul, mai devreme sau mai târziu. Au plecat cei care nu erau motivați destul, cei care nu puteau fizic dar, mai ales, cei care nu au rezistat psihic”, explică specialiștii.
La asemenea cursuri se pot înscrie ofițeri cu gradul maxim de căpitan, subofițeri cu gradul maxim de plutonier major, precum și soldați și gradați profesioniști (SGP) care au cel puțin un an de vechime în Armata Română. După absolvirea acestei școli, militarii pot obține o calificare despre care auzim de obicei numai în filme, aceea de „parașutist comando”.
În momentul în care termină cursul de la Brașov, absolvenții primesc, drept simbol al noului lor statut de luptători FOS, un cuțit de o formă specială, denumit Sica. Această armă albă este concepută după modelul armelor folosite de geto – daci. Cuțitul Sica are o forma curbată, cu un singur tăiş, aflat pe partea concavă a lamei, cu o putere mare de penetrare dată de vârful ascuţit şi de lama prelungă. În acest mod se amplifică efectele acţiunii de secţionare sau de înjunghiere.
La mijlocul acestui an, premierul Ludovic Orban și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, au vizitat, împreună, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale de la Târgu Mureș.