15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăArmata Română caută militari pentru Forțele Speciale

Armata Română caută militari pentru Forțele Speciale

Cea mai nouă categorie de trupe din Armata Română, înființată oficial după anul 1989, o reprezintă Forțele pentru Operații Speciale (FOS). Ea s-a dezvoltat treptat în ultimii ani, iar din cauza tensiunilor politice și militare din estul Europei, țările NATO, inclusiv România, acordă acum tot mai multă atenție acestor trupe speciale.

Acesta este contextul în care conducerea Ministerului Apărării Naționale (MApN) a anunțat prelungirea programului de înscriere a candidaților în programul de formare a FOS, pentru seria de instruire care se organizează în perioada anilor 2021 – 2022. Potrivit anunțului postat pe internet, în acest program de calificare pot fi acceptate doar persoane care sunt deja angajate ale MApN, în calitate de ofițer, maistru militar, subofițer, soldat sau gradat profesionist (SGP) în activitate.

Evident că și alte instituții din sistemul național de apărare au asemenea luptători, pe care și-i formează conform propriilor cerințe.

Ministrul Apărării Naționale este generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major al Apărării. El subliniază că Armata e obligată să acorde o atenție suplimentară pentru recrutarea și pentru instruirea militarilor, în condițiile în care armamentul este tot mai sofisticat, iar misiunile de război sunt din ce în ce mai complexe.

„Să ne drămuim resursa financiară astfel încât să atingem obiectivele de constituire a resursei umane și, în mod deosebit, de instruire și pregătire pentru nevoile de apărare”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Securitatea națională se apără nu doar prin forță militară proprie, ci și prin mijloace politico – diplomatice, inclusiv prin garanțiile de securitate pe care ni le oferă apartenența la Alianța Nord – Atlantică. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consideră că România se poate baza fără ezitare pe aliații ei din NATO.

“Faptul că România face parte din Alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

România, ca membru NATO, va fi protejată de ceilalți membri ai Alianței în cazul unui eventuale agresiuni, dar țara noastră trebuie să reziste cu forțe proprii până ce primește sprijin extern.

Evident, Ministerul Apărării Naționale nu precizează de ce a decis să prelungească, în acest an, oferta de înscriere la cursul de Operații Speciale. Una dintre ideile vehiculate pe internet este că tinerii români, chiar dacă sunt deja militari ai Armatei, ar ezita să se încadreze în acea categorie de trupe care execută cele mai riscante misiuni. O altă variantă, despre care conducerea MApN n-ar putea însă să vorbească public, este creșterea numărului de misiuni care ar urma să fie repartizate FOS, deci și numărul de militari necesari în această categorie de trupe devine mai mare.

Despre ce vor face militarii FOS, anunțul postat pe Internet de MApN vorbește în termeni generali: “Glock, M4, UMP SD, MPX, M240B, M249, M107, M110… (…) Dacă ești deja militar și ești pasionat de arme, știi ce se ascunde înapoia acestor denumiri. Poate ai avut ocazia să le atingi în cadrul unui exercițiu multinațional sau al unei misiuni externe. Poate ai avut chiar norocul să tragi câteva focuri, dar asta doar ți-a stârnit dorința de a te perfecționa în utilizarea acestor arme. Înscrie-te în Programul întrunit de calificare în domeniul FOS organizat de Școala de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale și transformă în realitate visul de a avea în dotare cel mai performant armament din Armata României”.

Unii dintre termenii de mai sus sunt cunoscuți și civililor, dar alții par să reprezinte un cod menit să cearnă din start candidaturile la cursul de Forțe Speciale.

Poate nu în ultimul rând, tinerii care vor să devină militari în FOS trebuie să fie pregătiți pentru una dintre cele mai dure situații, prezentată în Carta Albă a Apărării, elaborată de MApN, în anul 2021, pentru următorii patru ani. În acest document e menționată inclusiv “situația ocupării temporare a unei părți a teritoriului național”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă