Foarte mulți basarabeni își doresc să obțină cetățenia română și o carte de identitate românească, pentru a beneficia de avantajele cetățeanului unui stat UE.
Pentru a obține documentul, moldovenii de peste Prut trebuie să demonstreze că au un domiciliu în România. Aici intervin românii dornici de o afacere care nu presupune decât semnătura dată la Evidența Populației, că sunt de acord să ia în spațiu un cetățean moldovean. După o lună sau o lună și jumătate cetățeanul moldovean are cartea de identitate românească.
Problema este că legea nu are o prevedere care să considere că luarea în spațiu, doar pe hârtie, a unei persoane este o infracțiune. Așa că, de ani buni, afacerea merge strună, iar “descurcăreții” ajung să câștige, de-a lungul anilor, sute de mii de euro.
Profesorul cu 2.900 de chiriași
Laurențiu Maxim, un profesor din Galați, este cercetat penal pentru că a găzduit 2.909 de moldoveni de peste Prut într-un apartament de două camere.
Înaintea alegerilor locale din 2012, în mai multe apartamente din blocurile din zona „Stirex”, în centrul Galațiului, erau înregistrate la Evidența Populației de la 80 la peste 100 de persoane. Administratorul asociației de proprietari știa de aceste cazuri, dar a refuzat să dea informații. Vecinii, la fel.
O variantă putea fi o încercare de fraudare a alegerilor. Sute de cărți de identitate ale unor cetățeni înregistrați fictiv pot aduce tot atâtea voturi, dar un sistem bine pus la punct poate schimba un pic rezultatele alegerilor.
Noul caz a adus câteva dezvăluiri care confirmă fenomenul.
Polițiștii au efectuat o descindere la domiciliul profesorului de istorie Laurențiu Maxim, în vârstă de 43 de ani, care era acuzat că întocmise forme de ședere legală la domiciliul său pentru mai mulți cetățeni moldoveni. La percheziție polițiștii au ridicat înscrisuri și suma de 2.800 de euro.
Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, care în dosarul 6269/P/17 îl cercetează pe Laurențiu Maxim pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată. La cererea procurorilor, bărbatul a fost pus sub control judiciar.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2016-2017, bărbatul ar fi dat în mod repetat declarații neadevărate în faţa funcţionarilor de la Evidența Populației, completând formularul prin care era de acord să primească în spațiu la domiciliul său, în numai două camere, cetăţeni din Republica Moldova. Directorul Serviciului de Evidența Populației Galați, Silviu Bacalum, a declarat că la adresa lui Maxim sunt înregistrate 2.909 persoane.
Laurențiu Maxim a explicat că se ocupa cu „ospeția” pentru moldovenii de peste Prut de șase ani, pentru că nicio lege nu îi interzice asta și că nu e interzis de lege nici să le ceară bani celor pe care îi trece în spațiu. El susține că funcționarii de la Evidența Populației îl cunoșteau foarte bine și pe el, dar și pe ceilalți gălățeni care aveau aceeași ocupație.
Mai mult de atât, el a mai spus că de două-trei ori pe an a dat note informative la Poliție. „Funcţionarii de la Evidența Populației mă ştiu şi niciodată nu am avut probleme, pentru că nu e nicio lege care să îmi interzică să fac asta. Consider că vinovate de această situaţie sunt autorităţile, pentru că și eu, dar și alte persoane luăm moldoveni în spaţiu. Toate astea se fac cu ştiinţa autorităţilor. Autorităţile nu sunt străine de acest fenomen. Mai ales că în ultimii șase ani și eu, dar și alţii care iau în spaţiu au dat de două-trei ori pe an note informative la Poliție. Cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi cunosc foarte bine acest fenomen”, a declarat Laurențiu Maxim, care a protestat în fața Parchetului Judecătoriei Galați.
Rețele de „bișnițari de domicilii“
De-a lungul anilor în care autoritățile au tolerat afacerile „bișnițarilor de domicilii”, lucrurile au evoluat. Au apărut rețele specializate, care îi au în Republica Molodova pe intermediarii care recrutează pe basarabenii care vor carte de identitate românească și care îi plasează „gazdelor” din Galați.
Evident, banii se împart: „În primul rând, banii aceştia ei nu mi-i dădeau mie, erau nişte intermediari din Republica Moldova. Este o adevărată filieră. S-au creat nişte reţele, la care şi-au dat concursul şi autorităţile. Nu înţeleg, atâta timp cât legea nu interzice să iei un număr de persoane în spaţiu, de ce eu am ajuns să fiu pus sub acuzare?”, se întreabă Maxim.
Funcționarii de la Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanei (SPCLEP) Galați asistă de mulți ani la acest fenomen. „Noi nu avem cum să limităm acest fenomen. Sunt declaraţii pe propria răspundere a persoanelor care vin şi solicită întocmirea unui nou act şi sunt persoane care cu rea intenţie iau în spațiu, contra cost, mai multe persoane”, spune Silviu Bacalum, directorul SPCLEP Galați.