Ramona şi Gabriel Săcărin, părinţii adoptivi ai Sorinei, fetiţa de etnie romă din Mehedinţi, în jurul căreia s-a declanşat un adevărat scandal naţional, sus-ţin că vor face tot ce este posibil pentru a asigura minorei condiţiile necesare adaptării la noul ei statut. În ciuda zvonurilor apărute în media conform cărora cuplul de români stabilit în SUA ar fi dispus să renunţe la adopţie în urma presiunilor publice la adresa lor, tatăl adoptiv a precizat pentru RL că nu există cadru legal pentru a face acest lucru şi vor continua demersurile pentru finalizarea procesului. Gabriel Săcărin a spus că este un zvon ca multe altele, legate de adopţie. El nu a detaliat însă cum vor proceda în cazul în care va fi nevoie de o şedere mai îndelungată în România până la finalizarea anchetelor: „Noi aşteptăm hotărârile instanței şi apoi vom face planurile necesare. În continuare facem consilierea Sorinei cu supravegherea psihologilor DGASPC“.
„Acum soarta ei este în mâna judecătorilor pentru a nu știu câta oară. Dacă se va decide că adopţia a fost corect făcută, și eu am convingerea ca a fost extrem de corectă, îi va fi în sfârșit foarte bine, iar România va avea contact cu noi și va cunoaște povestea ei și de aici înainte. Mai mult decât atât, după ce toată nebunia se va stinge, noi vom iniția contactul cu familia Şărămăt pentru ca Sorina să rămână în contact cu Andreea. Dar asta se va întâmpla când totul se va liniști“. În legătură cu suspiciunile de mituire a unor funcţionari din statul român pentru grăbirea procesului de adopţie, Gabriel Săcărin a precizat pentru „România liberă“ că cei 30.000 de dolari au fost banii daţi legal agenţiei din SUA care s-a ocupat de intermedierea adopţiei: „Șpaga a fost investigată încă de anul trecut de DIICOT Mehedinți și s-a încheiat cu ordonanța de neîncepere a urmăririi penale. Bani de care se vorbește sunt cheltuieli în Statele Unite, unde toate serviciile se plătesc. Chitanța a fost depusă la dosar. În România, procedura de adopție este gratuită“. Gabriel Săcărin a mai spus pentru „România liberă“ că informaţiile privind eventuale teste de compatibilitate făcute Sorinei sunt false.
Hăţiş legislativ
Fetița a fost luată de un procuror vineri, pe 21 iunie, din casa asistenţilor maternali în care a crescut, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce a fost adoptată legal de familia Săcărin, care tră-ieşte în Statele Unite. Cazul Sorinei a stârnit un scandal naţional, după ce a fost filmat modul în care era luată din casa familiei Şărămăt, care nu voia să o dea părinţilor adoptivi. În urma declaraţiilor autorităţilor, conform cărora copilului i s-ar interzice să părăsească România, soţii Săcărin reclamă faptul că au fost ameninţaţi cu moartea de susţinătorii familiei de asistenţi maternali în care a crescut până acum Sorina, fiind inclusiv şicanaţi în trafic. Între timp, procurorul general al României, Bogdan Licu, a transmis, luni, o ordonanță Tribunalului Mehedinți prin care a cerut interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetița de 8 ani și una Curții de Apel Craiova prin care cere revizuirea sentinței de încuviințare a adopției internaționale a minorei. „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni“, informa Parchetul General, printr-un comunicat de presă. Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova a fost formulată, tot luni, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei, solicitându-se „schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod Procedură Civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri“.
Familia biologică, ignorată de autorităţi
În procesul de adopţie 122 de familii au refuzat să o adopte pe Sorina după ce au văzut poza, moment în care a devenit copil greu-adoptabil şi s-a trecut la aşa-zisa adop-ţie internaţională, care este făcută de fapt de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate. Fetiţa a fost oferită familiei actuale în baza unui program de calculator, prin Registrul Naţional al Adopţiilor, neavând de ales din mai mulţi copii. Înainte ca Sorina să ajungă la familia Şărămăt, mătușa biologică a Sorinei, care are șase copii, și-ar fi dorit să o crească pe Sorina alături de fiica ei, Maria, dar autoritățile nu i-au dat-o, pentru că avea toaleta în curte și… prea mulți copii! „Cum a putut să o dea la americanul acesta și mie nu?“, se întreabă femeia. Mătușa spune că își dorește foarte mult ca fata să rămână la familia Şărămăt din Baia de Aramă. „Sunt oameni ca lumea! Ce poftea Sorina, aia avea! S-o lase acolo dacă nu ne-o dă“, a declarat mătușa ei, într-o intervenţie televizată la Romania TV. Femeia a mai relatat o discuție dintre sora ei, Loredana, mama biologică a Sorinei, și Sorina, care a avut cu ceva timp în urmă: „I-a spus: «Mami, io-s învățată aciia, m-au crescut oamenii ăștia. Știu că ești mama mea naturală, dar oamenii ăștia m-au crescut.» Și Loredana zisă: «Bine, ok, Sorina, stai la oamenii ăști și, când poți, la 18-19-20 de ani, vii la mine acasă, Mami. Știi unde să -tragi, eu sunt mama ta.»“ Din relatările mătușii se înțelege că tatăl biologic al Sorinei a fost cel care a decis abandonarea fetiței în mâinile statului. Ulterior, nu se știe în ce condiții, mama biologică, deși își dorea fetița înapoi, a fost decăzută din drepturile părintești.
JUDECATĂ
Procesul, strămutat la Drobeta-Turnu Severin
Judecătorii de la Tribunalul Mehedinți și-au declinat competența, iar procesul în cazul Sorinei se va judeca la Judecătoria din Drobeta-Turnu Severin, în condiţiile în care părinţii adoptivi ai fetiței de 8 ani din Baia de Aramă au cerut procurorului general strămutarea judecării ordonanţei preşedinţiale de la Mehedinți departe de zona Craiova, de teamă că vor fi linșați și pentru a evita un „scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți“.
„Nu există posibilitate în lege pentru a renunța la copilul tău.“(Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv a Sorinei)