3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăElicopterele pentru România zboară sub presiuni politice

Elicopterele pentru România zboară sub presiuni politice

Ministerul român al Apărării și-a anunțat dorința să cumpere elicoptere militare noi, care vor fi, probabil, multirol. Înainte de o eventuală licitație, cel puțin trei furnizori, din Europa și din Statele Unite, sunt luați în calcul la București. Cel mai recent, grupul european Airbus a anunțat că a făcut un nou pas pentru a convinge partea română.

“Airbus Helicopters și IAR Brașov au semnat un acord de Cooperare Industrială în vederea personalizării elicopterului H145M pentru misiuni de atac pentru forțele armate române, în prezența lui Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și a lui Bruno Even, CEO Airbus Helicopters”, anunță un comunicat de presă transmis de Airbus. Acordul se referă la flota “de elicoptere H145M care ar urma să fie operată de Ministerul Apărării din România”.

Comunicatul Airbus din data de 17 martie 2021 precizează că noul acord are “obiectivul de a asigura disponibilitatea continuă din punct de vedere tehnic a flotei de elicoptere H145M care ar urma să fie operată de Ministerul Apărării din România”, deși niciun oficial român nu a spus că România va avea o asemenea flotă.

 

„Când vorbim de economie nu putem să lăsăm la o parte industria de apărare. Industria de apărare este vector important de creștere economică. Alocăm 2 la sută din PIB pentru apărare”

Virgil Popescu,

Fost ministru al Economiei

Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei, preciza anul trecut, pe vremea când era ministru al Economiei, că România alocă bani pentru Apărare, inclusiv pentru înzestrarea armatei, dar că banii trebuie cheltuiți și în beneficiul industriei naționale. Popescu lua în calcul firmele aeronautice din București, Craiova, Bacău și Brașov.

“Modernizarea tehnicii Armatei României trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naționale de apărare. Pentru a fi dezvoltat acest deziderat, este necesar ca operatorii economici să își modernizeze capacitățile de producție”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

“Dorința MApN este una clară”, aceea de a cumpăra armament mai ales de la firme din România, nu din alte țări, preciza ministrul Nicolae Ciucă.

 

Programul de cooperare propus de Airbus Helicopters include transferul de capacitate de tehnologie și know-how de nivel înalt de la Airbus Helicopters la industria de apărare din România, cu obiectivul de a asigura disponibilitatea continuă din punct de vedere tehnic a flotei de elicoptere H145M care ar urma să fie operată de Ministerul Apărării din România. Acest nou acord se adaugă acordului exclusiv de Cooperare Industrială deja existent, în temeiul căruia IAR a devenit principalul contractor pentru H215M pentru orice comandă viitoare din partea Ministerului Apărării din România în vederea înlocuirii flotei îmbătrânite de elicoptere.

„Suntem pregătiți să înființăm capacități industriale de apărare în România pentru a asigura autonomia completă a țării în producția, operațiunile, serviciile, întreținerea și repararea elicopterelor multi-rol H215M și a elicopterelor ușoare multi-rol H145M”, a precizat Bruno Even, CEO Airbus Helicopters, în prezența ministrul român al Economiei, Claudiu Năsui.

Anul trecut, când ministru al Economiei era Virgil Popescu, promisiuni similare făcea, la București, un alt posibil furnizor, compania Lockheed Martin (SUA), care își anunța la acel moment parteneriatul cu compania Romaero din București.

Ministerul român al Apărării a trimis cereri de informații către SUA, unde există doi potențiali furnizori. Cererea României include 24 de elicoptere de atac și 21 de elicoptere militare de transport. Potențiali furnizori sunt Bell și Lockheed Martin (SUA) precum și grupul european Airbus. Furnizorul va trebui să livreze ambele tipuri de elicoptere, pentru a ușura operarea și mentenanța lor în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă