Anchetatorii au pus toate vehiculele sub sechestru, alături de 360 de suprafețe de teren și 50 de case și apartmente care ar fi fost cumpărate, de-a lungul timpului, din banii obținutți din contrabandă.
În acest caz, anchetatorii au făcut 157 de percheziții, însă liderii grupării nu au fost găsiți. 23 de persoane au fost reținute în acest caz și vor fi duse în instanță cu propunere de arestare preventivă.
Potrivit DIICOT, rețeaua de traficanți cu peste 100 de persoane a fost creată în 2017, în Arad.
„Profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani”, potrivit unui comunicat de presă.
Țigările cumpărate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind ascunse în alte categorii de mărfuri, ca panouri de lemn sau paste făinoase, sau în camioane declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare, unde erau descărcate de către membrii grupării.
O parte din marfă se vindea în România, iar o altă parte era ascunsă printe piese auto și dusă în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia. Până acum, poliția britanică a capturat țigări pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.