2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCSM și asociațiile de magistrați critică atacurile la adresa independenței Justiției

CSM și asociațiile de magistrați critică atacurile la adresa independenței Justiției

Trei asociații ale magistraților din România se alătură poziției exprimate de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și critică „atacurile politice repetate” la adresa puterii judecătorești.

„UNJR, AMR si AJADO susțin poziția exprimată de Secția pentru Judecători a CSM, din data de 03.03.2021, de a condamna comunicatul alianței USR-PLUS și declarațiile publice referitoare la soluția pronunțată de Tribunalul București în cauza cunoscută sub numele “Dosarul 10 august”, reținând ca aceste declarații împotriva soluției din acest dosar reprezintă un veritabil atac la adresa independenței judecătorului şi, implicit, a puterii judecătorești în ansamblul său”, precizează un comunicat de presă difuzat, joi, de cele trei asociații ale magistraților. 

„În plus față de cele arătate deja de judecătorii din CSM, condamnăm declarațiile inadmisibile ale Primului Ministru Florin Cîțu referitoare la o hotărâre judecătorească definitivă, precum și directiva trasată Ministrului Justiției Stelian Ion de a găsi o soluție pentru continuarea judecății unui proces definitiv tranșat.

Scopul hotărârilor judecătorești nu este acela de a mulțumi voința politică, iar refuzul vehement al puterii politice de a accepta o hotărâre judecătorească definitivă, dublate de căutarea de soluții pentru a o repune în discuție, pe considerente politice, reflectă o veritabilă incitare la nerespectarea hotărârilor judecătorești.

Aceasta atitudine manifestată împotriva unei hotărâri judecătorești este cu atât mai gravă cu cât provine din partea reprezentantului puterii executive a unui stat membru al Uniunii Europene și a unei coaliții de partide al cărui copreședinte este și lider al grupului europarlamentar Renew Europe, grup ce se declară un apărător al statului de drept în Europa”, subliniază comunicatul celor trei asociații de magistrați.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România riscă să devină nerecomandată pentru investiții: perspective economice sumbre pentru 2025

România încheie anul 2024 cu un climat economic îngrijorător, marcat de incertitudini politice și economice care ar putea afecta grav stabilitatea financiară a țării....

China prelungește ancheta antidumping asupra coniacului european

Ministerul Comerțului din China a anunțat prelungirea cu trei luni a anchetei antidumping asupra coniacului din Uniunea Europeană, decizie ce va duce la o...

Irina Margareta Nistor a realizat lista cu cele mai bune filme din 2024

Criticul de film Irina Margareta Nistor a realizat un bilanț al anului 2024 pentru industria cinematografică, evidențiind cele mai importante producții lansate, atât românești,...
Ultima oră
Pe aceeași temă