-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăConsiliul Local Sector 1, la un pas de a pierde un teren...

Consiliul Local Sector 1, la un pas de a pierde un teren pe care voia să continue Promenada Verde

Un memorandum în acest sens a ajuns ieri pe masa Executivului, care nu a luat în calcul Consiliul Local al Sectorului 1, care își manifestase și el interesul pentru preluarea terenului astfel încât să asigure continuitatea Promenadei Verzi.

Memorandumul este semnat chiar de premierul Florin Cîțu, în calitate de ministru interimar al Finanțelor și arată că terenul, de o valoare considerabilă, în suprafață de 1,64 ha, din str. Străulești nr. 60B, sector 1 este deținut de BNR, în proprietate publică a statului. Noile prevederi legislative cer ca acesta să fie preluat de o altă instituție. SRI, STS, RAPPS, Romsilva și cinci ministere și-au manifestat interesul, însă Consiliul Local Sector 1 sau Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu se regăsesc pe listă, deși Promenada Verde ar fi un spațiu verde promis bucureștenilor.

România liberă a cerut informații suplimentare de la Consiliul Local al Sectorului , de la Consiliul General al Muncipiului București și de la Ministerul de Finanțe despre cum s-a ajuns în această situație, urmând a face completări atunci când acestea vor deveni disponibile.

Consiliul Local a adoptat o hotărâre

În data de 20 mai 2021, Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat, la inițiativa primarului Clotilde Armand, un proiect de hotărâre prin care solicită CGMB să ceară Guvernului trecerea terenului în domeniul public al Municipiului București și în administrarea Consiliului Local Sector 1.

Preluarea acestui imobil în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 are drept scop realizarea lucrărilor de investiții în vederea modernizării, reabilitării și prelungirii Aleii Tripoli și asigurării continuității traseului Promenadei Verzi, potrivit Consiliului Local.

În Sectorul 1 sunt lacurile Băneasa, Griviţa, Străuleşti, Herăstrău şi Floreasca. Pentru conectarea lacurilor la celelalte elemente de infrastructură comunitară sunt necesare lucrări de investiţii pentru amenajarea unei zone de promenadă şi asigurării conectivităţii acesteia la reţeaua principală de infrastructură rutieră, arată referatul de aprobare.

Acesta a fost printre proiectele promise de Armand în campania electorală: amenajarea unei promenade de 44 km în jurul salbei de lacuri din Sectorul 1, cu piste de biciclete și baze sportive. În prima fază, acolo vor avea acces doar pietonii, iar unde proprietățile private se termină „în lac”, se vor construi pontoane. În a doua etapă, terenurile de pe mal vor fi recuperate, se vor construi 4 plaje și 10 baze sportive, iar în a treia etapă se vor amenaja și piste pentru biciclete, promitea primarul.

Primul tronson din Promenada Verde din jurul lacurilor de pe raza Sectorului 1, unde Administraţia Domeniului Public a igienizat, a toaletat arborii, a montat bănci şi coşuri de gunoi şi a amenajat o alee din pietriş, a fost inaugurat în februarie acest an. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1, până la începerea propriu-zisă a lucrărilor la primul tronson al Promenadei Verzi, estimată pentru începutul anului viitor, autoritatea locală intenţionează să redea locuitorilor toate zonele accesibile în prezent, prin amenajarea şi punerea în siguranţă a acestora de către ADP.

 

„Promenada Verde va fi pentru bicicliști și pentru oameni care își doresc un spațiu de recreere și relaxare, fără mașini, fără poluare și departe de zgomotul orașului. Promenada Verde va fi un exemplu de integrare a unei resurse naturale în mediul urban și de folosire a ei pentru a crea obiceiuri de abordare ecologică în transport. Sau, altfel spus, revoluția transportului durabil în Sectorul 1”. PRIMARUL SECTORULUI 1, CLOTILDE ARMAND 

 

CL Sector 1 nu e pe lista Guvernului

 

În contextul condițiilor legislative impuse de calitatea de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale și de Statutul său, Banca Națională a României, poate deține imobile numai pentru necesitățile sale de funcționare și pentru nevoile colective ale personalului. Aceste prevederi nu au putut fi îndeplinite, iar BNR a hotărât renunțarea la dreptul de administrare asupra terenului menționat și predarea lui către Statul Român.

Astfel, propunerea Ministerului Finanțelor este ca Guvernul să decidă darea în administrare a terenului  uneia dintre următoarele instituții publice, menționate în ordinea cronologică a comunicării opțiunii, astfel:

1. Serviciului de Informații Externe pentru un obiectiv secret;

2. Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, nefiind menționată destinația imobilului;

3. Serviciului de Telecomunicații Speciale în vederea extinderii capabilităților de instruire și pregătire a personalului tehnic care deservește atât sistemul național unic pentru apeluri de urgență cât și celelalte infrastructuri critice administrate de Serviciul de Telecomunicații Speciale;

4. Ministerului Tineretului și Sportului, nefiind menționată destinația imobilului;

5. Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, nefiind menționată destinația imobilului;

6. Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea realizării unor obiective de investiții specifice activității;

7. Ministerului Apărării Naționale nefiind menționată destinația imobilului, cu precizarea că terenul s-a mai aflat în administrarea acestuia;

8. Ministerului Afacerilor Interne în vederea edificării spațiilor necesare satisfacerii nevoilor operative proprii;

9. Ministerul Justiției în vederea realizării unui centru regional de arhivă necesar Oficiului Național al Registrului Comerțului și oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale;

10. SRI în vederea operaționalizării unor sedii în zona nordică a municipiului București, terenul putând fi inclus în proiecția de dezvoltare zonală a infrastructurii imobiliare a Serviciului Român de Informații.

Potrivit memorandului, niciuna dintre instituțiile solicitante nu a furnizat informații referitoare la eventuale termene avute în vedere pentru realizarea lucrărilor de investiții și existența surselor de finanțare. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă