Combinatul de la Galați poate primi de la statul român un credit dubios de 250 de milioane de euro

Combinatul siderurgic Liberty Steel, fostul SIDEX Galați, este pe punctul să primească de la statul român un credit dubios de 250 de milioane de euro, afirmă site-ul politica-dezastrului.ro.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.09.2020 - 19:33

Combinatul siderurgic Liberty Steel de la Galați, fostul SIDEX, unde lucrează în prezent circa 5000 de oameni, este pe punctul să primească din partea statului român, în contextul pandemiei, un credit de 250 de milioane de euro, anunță site-ul politica-dezastrului.ro.

Creditul a fost solicitat în cadrul facilităților oferite de Guvernul de la București firmelor afectate de pandemie.

"Ideea a fost să se dea vina pe pandemie invocând situația financiară proastă a combinatului, în loc să se spună adevărul. Metalurgia este una dintre activitățile industriale în care ciclul financiar ajunge și la 6 luni. În aceste condiții, finanțarea trebuie asigurată de management, de acționar. Numai că în cazul GFG Alliance vorbim de o subfinanțare cronică. Așadar, pandemia este doar o scuză. Gupta Sanjeev intenționează atât utilizarea împrumuturilor contractate pentru acoperirea/finanțarea propriilor datorii, cât și obținerea de sume suplimentare pentru finanțarea propriilor afaceri, în detrimentul combinatului gălățean", precizează jurnaliștii de la politica-dezastrului.ro.

Pentru a facilita obținerea creditului, "a fost interpus Greensill Bank Germania în relația cu statul român", cu scopul de a obține linia de credit prin intermediul Liberty East Europe și nu direct prin Liberty Galați. Scopul a fost acela ca, prin implicarea Greensill Bank Germania, fondul de investiții Greensill să acorde, la rândul său, o parte din cei 250 de milioane euro solicitați de Liberty Galați, concomitent cu creșterea expunerii (pe care deja o are) asupra activelor combinatului de la Galați.

Această "inginerie financiară" are ca scop creșterea solvabilității GFG Alliance (corporația care deține combinatul SIDEX) în raport cu celelalte instituții financiare internaționale. Ulterior, prin GFG Alliance, patronul combinatului va pregăti cedarea definitivă a controlului Liberty Steel Galați către alte entități, ceea ce ar reprezenta o vânzare mascată.

O asemenea procedura duce la riscul ca statul român să piardă banii acordați drept credit. Riscul major apare în cazul în care Liberty Galați nu va achita integral împrumutul contractat, pentru că statul român nu va avea ce să execute silit. Aceasta, întrucât gajarea activelor combinatului SIDEX în beneficiul fondului de investiții Greensill Capital nu este menționată în documentele depuse de noul proprietar la Depozitul Central al Acțiunilor din România. Altfel spus, activele Liberty Galați nu apar ca fiind grevate de sarcini - deci nu vor putea fi executate.

Comentarii