1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăMarea Neagră, tot mai “fierbinte”. Rusia amenință Statele Unite și NATO cu...

Marea Neagră, tot mai “fierbinte”. Rusia amenință Statele Unite și NATO cu un război nuclear

NATO și Rusia sunt din nou în „Război Rece”, iar cea mai recentă etapă a lui este amenințarea atomică. Rusia afirmă că va apela la această “soluție” dacă Statele Unite sau NATO ar încerca să depășească acele condiții pe care președintele Putin le denumise „linii roșii”.

Acum două zile, site-ul rusesc Sputnik a anunțat că un eventual agresor împotriva Rusiei “va primi imediat o replică nucleară”. Pentru a justifica atacul nuclear, expertul rus Konstantin Sivkov susține că „scopul principal al NATO este cunoscut de noi – răsturnarea actualei puteri din Rusia. Soluția acestei sarcini implică mai multe etape. Deoarece un atac deschis asupra Rusiei este inutil – agresorul va primi imediat o replică nucleară – trebuie, mai întâi, neutralizat potențialul nuclear rusesc. Iar acest lucru, la rândul său, se poate face numai prin metodele războiului hibrid, organizând cu ajutorul lui o explozie socială în țară pentru a destabiliza complet Rusia sau pentru a aduce forțele pro-occidentale la putere”.

Site-ul Sputnik spune despre Konstantin Sivkov că este istoric și doctor în Științe Militare. Pe internet, el mai apare și cu grad de colonel și cu titlu de membru corespondent al Academiei de Științe ale Rachetelor și Artileriei. Sivkov avea și declarații în care cerea ca Republica Moldova să rupă relația cu NATO pentru a nu fi vizată de atacurile Rusiei.

„Va fi utilă sau nu cooperarea Moldovei cu NATO? Răspunsul ar trebui să se bazeze pe obiectivele pe care Republica le urmărește în acest proces. NATO nu va asigura securitatea Moldovei”

Konstantin Sivkov,

Expert militar rus

De mai multe ori de la începutul acestui an, secretarul general adjunct al NATO, diplomatul Mircea Geoană, fost ambasador la Washington și fost ministru de Externe al României, a subliniat că Alianța Nord – Atlantică va apăra fără ezitare România împotriva oricărei agresiuni, așa cum va apăra pe oricare dintre statele sale membre.

„Acest exerciţiu, Noble Jump 2021, arată că ţările NATO sunt unite într-o lume imprevizibilă şi trimite un mesaj clar că suntem pregătiţi să răspundem oricărei ameninţări”

Mircea Geoană,

Secretar general adjunct al NATO

Secretarul general adjunct, Mircea Geoană, a explicat permanent că România poate conta pe sprijinul NATO în fața oricărei acțiuni agresive care ar veni din partea Rusiei.

Pe parcursul ultimei săptămâni, Rusia a emis cel puțin două avertismente că ar putea apela la arma nucleară împotriva NATO, după ce, în lunile anterioare, sugerase că în Europa s-ar putea utiliza asemenea arme de către ambele părți beligerante – cealaltă parte fiind, după cum sugerează Rusia, Statele Unite. Rusia argumentează că o țară care ar dori să fie ferită de loviturile sale nucleare ar trebui să se îndepărteze de NATO, dacă este vorba de o țară neutră, cum ar fi Republica Moldova, sau chiar să iasă din NATO, dacă este vorba de un stat membru al Alianței, cum ar fi România.

După cum deja am relatat, ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a răspuns, la o conferință de presă online, unei întrebări primite din partea ziarului “România liberă”, transmițând, pe această cale, un avertisment sever. În cadrul unei conferințe de presă online organizată acum două săptămâni de Ambasada Rusiei, ziarul “România liberă” a adresat următoarea întrebare: „În cazul unui război între NATO și Rusia, cum va fi tratată România de către Rusia?”.

Răspunsul ambasadorului Kuzmin a fost următorul: „În cazul unui război NATO – Rusia, Rusia va trata România ca pe un membru al NATO – dacă România rămâne în NATO până la acel moment”.

Acest mesaj, neobișnuit de dur pentru un diplomat de carieră, a venit după ce ambasadorul Kuzmin fusese întrebat, de un alt jurnalist din România, ce consecințe estimează că poate avea, asupra României, întâlnirea dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire care urma să se desfășoare la data de 16 iunie 2021 la Geneva (Elveția). La această întrebare, ambasadorul Kuzmin răspunsese că nu se poate pronunța, întrucât la data acelei conferințe de presă, întîlnirea celor doi lideri mondiali încă nu avusese loc. Dar din punctul de vedere al SUA, garanțiile de securitate oferite României sunt neschimbate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă