2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBogdan Licu își cere iertare victimelor Revoluției

Bogdan Licu își cere iertare victimelor Revoluției

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, afirmă, după ce Parlamentul European a cerut intensificarea eforturilor pentru aflarea adevărului despre Revoluţia din 1989, că în Dosarul Revoluţiei s-au dat mai multe soluţii de clasare, iar el a dispus în două rânduri infirmarea soluţiilor respective şi redeschiderea urmăririi penale. „Totodată, în calitate de procuror general interimar cer iertare victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi societăţii româneşti în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toţi aceşti ani, a obligaţiei legale de a stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi”, spune Licu.

Licu a transmis, joi, un mesaj referitor la adoptarea de către Parlamentul European a Rezoluţiei privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.

În mesaj se citează cerinţa Parlamentului European de elucidare a adevărului Revoluţiei: „Având în vedere că folosirea forţei împotriva poporului român în decembrie 1989 a zguduit întreaga societate românească şi că identificarea adevăraţilor făptaşi ai acestor crime rămâne o întrebare chinuitoare pentru victime, familiile lor şi pentru toţi cetăţenii români; având în vedere că niciun act de agresiune militară împotriva propriului popor nu trebuie să rămână nepedepsit, Parlamentul European cere statului român să-şi intensifice eforturile de elucidare a adevărului Revoluţiei, o necesitate absolută pentru români, România, Europa şi Uniunea Europeană, în lumina dreptului poporului român de a afla adevărul la 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989”.

Potrivit documentului, Revoluţia din decembrie 1989 a fost declanşată prin revolta populară de la Timişoara, continuată în Arad, Brăila, Galaţi, Braşov, Cluj, Craiova, Buzău, Constanţa, Sibiu, Cisnădie, Hunedoara, Târgu-Mureş, Miercurea-Ciuc, Piteşti, Bucureşti şi în alte localităţi ale ţării şi transformată în revoluţie anticomunistă, care a dus la căderea regimului criminal.

Lupta revoluţionarilor din decembrie 1989, precum şi sacrificiul lor – peste 1.200 de morţi şi mai mult de 7.000 de victime (mutilaţi, răniţi, reţinuţi) – a deschis drumul României spre democraţie.

Licu menţionează, din cercetările făcute în Dosarul Revoluţiei, o „statistică succintă” privind numărul victimelor (morţi, răniţi, arestaţi nelegal) din capitală şi câteva oraşe din ţară: Bucureşti – 3.484, Timiş – 1.600, Sibiu – 740, Braşov – 332, Brăila – 205, Ilfov – 190, Buzău – 125, Constanţa – 128, Reşiţa – 112 şi Cluj – 127.

„Cerinţa expusă în rezoluţia de mai sus exprimă un deziderat pe care justiţia română nu l-a îndeplinit nici până astăzi, deşi au trecut 30 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989. Obligaţia legală de a efectua cercetări privind cauzele şi împrejurările în care s-a produs acest mare număr de victime a revenit şi revine structurilor militare şi civile din cadrul Ministerului Public”, precizează procurorul general interimar.

El arată că, în anii 2015 şi 2019, în cauza penală denumită generic Dosarul Revoluţiei, s-au dispus, în totalitate sau în parte, soluţii de clasare şi precizează că, în calitate de procuror general (interimar), a dispus în două rânduri infirmarea soluţiilor respective şi redeschiderea urmăririi penale, măsuri ce au fost confirmate în totalitate sau în parte de instanţa de judecată competentă, ultima la data de 27.11.2019, dând astfel posibilitatea reluării cercetărilor în vederea dispunerii unor soluţii temeinice şi legale.

Potrivit acestuia, din păcate, de-a lungul celor 30 de ani, Ministerul Public nu a reuşit să finalizeze integral cercetările pentru întreaga perioadă reclamată de victime, respectiv 14-31 decembrie 1989, şi nu a respectat numeroasele decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

„Victimele au dreptul să afle adevărul şi să li se facă dreptate prin condamnarea celor vinovaţi. În acest sens, în calitatea pe care o am în prezent, asigur victimele de întreaga mea bună credinţă şi de respectul pe care îl port faţă de sacrificiul Eroilor României din Decembrie 1989. Totodată, în calitate de procuror general interimar cer iertare victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi societăţii româneşti în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toţi aceşti ani, a obligaţiei legale de a stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi”, susţine Licu.

Citește și: Guvernul Orban `creşte vârsta de pensionare`! .

Cele mai citite

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă