Stirile negative aparute in cursul zilei de luni legate de conferinta de presa a Bancii Nationale a Romaniei in cadrul careia a fost prezentat raportul trimestrial cu privire la inflatie, precum si de faptul ca agentia internationala de rating a modificat perspectiva de rating a Romaniei de la stabil la negativ au facut ca piata bursiera sa deschida ziua de ieri direct in scadere si sa continue asa pana la final.
Am avut vanzari destul de agresive in cazul catorva emitenti mai putin lichizi atat de pe segmentul Rasdaq, cat si de la categoria a II-a a bursei. Au existat in piata si cumparatori, drept dovada faptul ca volumul de tranzactionare a fost unul destul de ridicat, insa acestia au simtit ca pot astepta pe cotatii mai coborate si nu este deloc nevoie sa forteze pentru a achizitiona pachetele dorite. In cazul unor emitenti precum Banca Transilvania, Alumil Rom Industry, Azomures si chiar BRD-GSG am avut momente in care ordine mari de vanzare au fost executate direct in cotatiile de cumparare, ceea ce a facut ca pretul sa coboare rapid cu patru-cinci pasi de cotare inainte ca investitorii aflati pe pozitii sa se regrupeze si astfel cotatiile sa cunoasca o usoara revenire.
Toti cei patru indici ai pietei au consemnat scaderi de amploare, situate in intervalul 2,0%-2,3%. In mod surprinzator, cel mai putin s-a depreciat BET-FI (-2,09%), iar scaderea cea mai ampla a apartinut indicelui BET.
Valoarea totala a tranzactiilor a depasit 25,8 milioane de euro, lucru foarte rar intalnit in ultimele trei-patru luni de tranzactionare. Pe segmentul principal de piata tranzactiile au insumat 20,7 milioane de euro, in vreme ce pe segmentul Rasdaq am avut tranzactii in valoare totala de circa 5,1 milioane de euro.
De departe cel mai tranzactionat emitent de ieri a fost BRD-GSG, care a cumulat tranzactii in valoare totala de 23,1 milioane RON in conditiile in care pretul a coborat la un minim de 24,5 lei, iar la inchidere s-a situat la nivelul de 25,3 lei, adica in scadere cu 2,69% comparativ cu pretul de referinta al zilei anterioare.
Piata continua asadar tendinta descendenta si se afla acum in vecinatatea minimelor consemnate la mijlocul lunii august, minime care in multe situatii coincid cu maximele precedente atinse in decembrie 2006 si aprilie 2007.