Tara noastra va atrage investitii de peste 250 de miliarde de euro in perioada 2009-2013, fapt care va garanta un ritm de crestere economica de aproape 6% pe an, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Mediafax.
Din suma totala ce urmeaza a fi investita in Romania, "35-40 miliarde de euro vor fi investitii straine directe, 60-70 miliarde de euro investitii din bugetul de stat, 18-20 miliarde de euro in sectorul energetic, 25-28 miliarde de euro bani de la Uniunea Europeana si 120 de miliarde investitii de la companii romanesti, cu capital autohton sau strain", a mai spus Vosganian.
Ministrul i-a "linistit" pe sceptici, venind cu argumentul ca numai in sectorul energetic Romania va cunoaste investitii de aproximativ 2 miliarde de euro in viitorul apropiat. "Investitiile in domeniul energetic se vor ridica la 2 miliarde de euro in perioada urmatoare. Astfel, Hidroelectrica va investi 300 de milioane de euro, Transelectrica 200 de milioane, Nuclearelectrica 100 de milioane, Transgaz 130 de milioane, iar E.On peste 1 miliard in energia eoliana", a declarat seful finantelor.
O alta previziune a ministrului a fost si ca deficitul de cont curent va scadea de la 14% la 13,5% la finele acestui an, iar in 2009 va cobori la 12%, pe fondul mentinerii avansului exporturilor fata de importuri. "In acest an, exporturile vor creste cu 17-18%, in timp ce importurile vor avea o dinamica de 12%. In 2009 va fi o evolutie similara, cu un avans al exportului cu cinci-sase puncte procentuale peste importuri, iar deficitul de cont curent va cobori pana la 12% din PIB", a precizat Vosganian.
Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, exporturile au avut o evolutie ascendenta in zona noneuro, ceea ce ofera protectie Romaniei in cazul unei recesiuni mai adancite a statelor europene, cu care exista relatii comerciale stranse. Vosganian a mai aratat ca tinta Romaniei este sa ajunga la un deficit de cont curent mai mic de 10% din PIB la orizontul anului 2012. In aceeasi perioada, rata inflatiei ar trebui sa se situeze la un nivel sub 3%, iar deficitul bugetar, in jurul valorii de 1% din PIB, pentru ca Romania sa poata spera la tranzitia catre moneda euro in 2014.