Imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă” arată “infernul” la care au fost suspuși călătorii trenului Inter-Regio 1983 (operat de compania CFR Călători) care a circulat de la Mangalia la Craiova, cu oprire în București (Gara de Nord), în data de 01.08.2021 a.c..
Instalația de aer condiționat a trenului nu a funcționat, iar călătorii au fost nevoiți să îndure temperaturi de peste treizeci de grade Celsius.
Pentru a oferi puțin oxigen călătorilor, personalul de pe trenul CFR Călători a blocat ușile pe deschis, în timp ce garnitura rula cu viteză.
Alarmă, în loc de glasul roților de tren
După cum arată un film surprins de reporterii “România liberă”, călătorii erau în pericol de a cădea din tren și au fost nevoiți să îndure un zgomotul deranjant produs de semnalele acustice ale ușilor vagoanelor.
Acestea, după ce, așa cum ne-au relatat călătorii de pe tren, un electrician a încercat să repare instalația de aer condiționat, dar a renunțat în momentul în care s-a simțit un miros de ars.
Trenul fără aer condiționat a circulat și supraaglomerat, CFR Călători comercializând și bilete fără loc pentru cursa de la Mangalia – București Nord.
Probleme și fără caniculă
Întârzierile de trenuri și alte incidente se înmulțesc pe cursele operate de CFR Călători, chiar și fără influența temperaturilor ridicate.
Tot în weekend-ul precedent, un alt tren al CFR Călători ce se deplasa duminică seară, de la Mangalia la București a rămas timp îndelungat în gara din Constanța, după ce nu a fost de găsit locomotiva electrică, ce ar fi trebuit să o înlocuiască pe cea diesel.
În data de 27 iunie a.c., cum demonstrează imaginile surprinse de reporterii “România liberă”, trenul IR 1922-1 al CFR călători, de la Arad la Mangalia, a ajuns în Gara de Nord din București cu o întârziere de 90 minute.
Am încercat să-i contactăm telefonic pe directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante, și pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, însă aceștia nu ne-au răspuns.
Pe 01 august a.c., CFR SA anunţa că duminica trecută, când au fost prognozate temperaturi maxime cuprinse între 37 şi 39 de grade în aer în majoritatea regiunilor, personalul companiei a luat “măsuri speciale pentru desfăşurarea circulaţiei trenurilor în condiţii optime de trafic”.
Viteza de circulaţie a trenurilor se reduce cu 20- 30 km/h pe anumite secţii secundare de pe raza regionalelor de cale ferată Bucureşti, Craiova, Braşov, Timişoara, Galaţi şi Constanţa (mai puţin magistrala 800), unde se înregistrează temperaturi de 50-55 grade la nivelul şinei, informa CFR S.A., pe 02 august
„Din evidenţa măsurătorilor efectuate până în acest moment, la nivelul celor 8 regionale de cale ferată, temperaturi ridicate, de 50 – 55 de grade la nivelul şinei, sunt înregistrate pe anumite secţii secundare, de pe raza Regionalelor Bucureşti, Craiova, Braşov, Timişoara, Galaţi şi Constanţa (pe această regională magistrala 800, Bucureşti – Constanţa nu este afectată de limitări de viteză din cauza caniculei)”, anunțau reprezentanţii companiei de stat.