Fiscul va avea dreptul de a intra pe proprietăţile persoanelor fizice în vederea efectuării de verificări, cei controlaţi urmând să aibă dreptul de a refuza accesul inspectorilor în domiciliu sau reşedinţa lor, arată un proiect de ordin emis de şeful Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu. Proiectul în cauză priveşte ”Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale”.
Drepturile primite astfel de inspectorii fiscali sunt însă formulate alambicat în proiectul de ordin menţionat.
”Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite (…) intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte (….). Aveţi dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, caz în care intrarea în domiciliul sau în reşedinţa dumneavoastră se face cu autorizarea instanţei judecătoreşti competente”, arată ordinul. Este neclar cum cineva poate fi obligat să accepte accesul în încăperi, inclusiv în cele ce fac parte din domiciliul său, având, totodată, dreptul de a refuza acest lucru.
De regulă însă, spune proiectul de ordin, verificările fiscale vor fi efectuate la sediul organului fiscal, nu la domiciliul sau pe proprietăţile celui verificat. Acesta va fi înştiinţat prin aviz asupra datei, locului şi persoanei de contact la care se poate prezenta.
Fără mandat de percheziţie, este un abuz
”Posibilitatea este o exagerare. Atâta vreme cât Fiscul consideră că nu ai plătit impozite şi taxe, Fiscul te acuză de evaziune fiscală, caz în care este sarcina organelor de cercetare penală să facă verificările. Doar acestea pot intra în casă cu mandat de percheziţie. Felul în care e abordată problema e greşit. Fiscul e îndreptăţit să intre în incinta firmelor, dar şi acolo se poate limita accesul. Aici este vorba de drepturile constituţionale ale persoanei fizice, respectiv la domiciliu, la proprietate, la intimitate. Pătrunderea în domiciliu e un abuz, în lipsa mandatului de percheziţie, în lipsa unei cercetări penale începute. Dacă există suspiciuni de evaziune fiscală, Fiscul este obligat să sesizeze organul de cercetare penală. Dacă noua autoritate antifraudă va avea atribuţii de cercetare penală, atunci acea autoritatea va trebui să obţină de la judecător mandat de percheziţie. ”Organul de control are obligaţia de a intra cu condiţia obţinerii acordului scris al cetăţeanului. În cazul în care cetăţeanul nu îşi dă acordul scris, organul fiscal are obligaţia de a proceda conform legii penale”, aceasta ar fi fost formularea corectă, spune Dan Schwartz, consultant fiscal.
Drepturile verificaţilor
– de a fi informat cu 15 zile cel puţin anterior inspecţiei
– de a prezenta documentele cerute nu mai devreme de 60 de zile de la comunicare, cu posibilitatea prelungirii termenului cu încă 30 de zile
– de a solicita o singură dată, motivat, amânarea inspec-
ţiei
– de a beneficia de asistenţă fiscală sau juridică
– de a solicita schimbarea locului de desfăşurare a verificării
– de a delega furnizarea de informaţii unei alte persoane
– de a fi verificat o singură dată pe perioadă impozabilă, numai pentru taxe în termenul de prescripţie, de a solicita legitimarea organelor fiscale
– rudele până la gradul al 3-lea pot refuza furnizarea de informaţii
– pot refuza acest lucru şi preoţii, avocaţii, notarii publici, consultanţii fiscali, executorii judecătoreşti, auditorii, experţii contabili, medicii, psihoterapeuţii.
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/c23325afc6af5d0034f7bfbdb12e8e4c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>