19.4 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăViciile pensiilor private

Viciile pensiilor private

» Romania risca sa repete greselile facute de Polonia in urma cu opt ani.

» Legea introduce o grava discriminare intre barbatii si femeile care participa la sistem.

 

Posibilitatea ca pensia sa fie in final mai mica decat valoarea reala a contributiei platite de-a lungul anilor si discriminarea dintre barbati si femei au fost doar doua dintre criticile aduse ieri de reprezentantii marilor confederatii sindicale modului in care va fi implementat in Romania sistemul pensiilor obligatorii administrate privat.
Programat fiind ca in luna august sa inceapa deja procesul de alegere a fondului de pensii de catre salariatii sub 35 de ani si, optional, pentru cei pana in 45 de ani, sistemul porneste la drum cu o serie de deficiente grave, ale caror efecte negative se vor vedea abia peste mai bine de 35 de ani, spun sindicalistii. "Guvernul, cu buna stiinta, isi bate joc de banii salariatilor", a declarat vicepresedintele confederatiei Cartel Alfa, Petru Dandea. El a aratat ca in multe privinte Romania risca sa repete greselile facute in Polonia acum opt ani, cand a fost implementat un sistem similar.
Bunaoara, spune liderul sindical, sistemele informatice ale institutiilor implicate ar trebui puse la punct inainte de startul sistemului.
Totodata, sindicalistii au subliniat conflictul de interese generat de faptul ca organismul de reglementare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), este finantat din taxele percepute tocmai de la cei pe care trebuie sa-i controleze, si anume administratorii de fonduri. Aceasta situatie, spun contestatarii, poate duce la o dependenta a comisiei fata de operatorii din piata pensiilor.
In ceea ce priveste nivelul garantat al valorii pensiei private, acesta este sub valoarea reala a contributiei, a mai aratat Dandea, care a subliniat faptul ca nu se ia in considerare rata inflatiei, ci doar valoarea nominala.
Probleme grave apar si in privinta egalitatii de sanse dintre femei si barbati. In speta, perioadele de concediu de maternitate si de ingrijire a copilului nu sunt considerate stagii de cotizare, drept pentru care nu sunt luate in calcul la pensia din sistemul privat. Sindicalistii solicita, in consecinta, plata din bugetul de stat a contributiilor aferente perioadelor respective.
Tot la capitolul discriminare a fost incadrata de liderii sindicali si prevederea din lege care ia in calcul tabele biometrice diferite pentru barbati si femei, pe baza sperantei mai mari de viata a acestora din urma.
Nu in ultimul rand, trebuie subliniat si faptul ca majoritatea salariatilor vizati de prevederile legii nu cunosc mai nimic in legatura cu avantajele si dezavantajele sistemului si nici modul lui de functionare. "Primim semnale de la membrii nostri de sindicat, care ne intreaba cum functioneaza sistemul si ce fond de pensii sa aleaga. Este o totala lipsa de informare", a aratat, la randul lui, secretarul confederal al CNSLR – "Fratia", Valentin Mocanu.

Cele mai citite

Avertizări meteo de Cod Galben pentru vânt puternic și ploi abundente în jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenţionări Cod galben pentru intensificări ale vântului și ploi semnificative, ce vor afecta treptat...

Fostă șefă a TVR acuză managementul actual de cheltuieli nejustificate și declin grav al televiziunii publice

Ramona Săseanu, fostă președintă interimară a TVR, a trimis o scrisoare deschisă Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, în care avertizează asupra unei situații...

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă