3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVasilescu, BNR: "Cine are un loc de muncă stabil are şi şansa...

Vasilescu, BNR: „Cine are un loc de muncă stabil are şi şansa unui credit”

Oficiali ai BNR, dar şi bancherii comerciali anunţă că reluarea activităţii de creditare este un fapt cert, însă băncile nu vor adopta iar comportamentul uneori iraţional din perioada de boom economic.

Băncile dau semne că vor să ducă activitatea de creditare la un nivel decent şi îşi relaxează pentru aceasta normele de creditare. Acest lucru nu va însemna însă revenirea la comportamentul de multe ori iraţional din perioada de boom economic (2006-2009). „În nici un caz relaxarea nu ar putea să privească încălcarea unor condiţii minime de creditare. Adică poate că, să spunem, cu avans mai mic, sau fără avans, dar important e dovada că poţi da creditul înapoi. Cine are un loc de muncă sigur are şi şansa unui credit. Nici într-un caz de acum încolo creditarea nu va mai fi posibilă fără o relaţie pofta de consum egal pofta de muncă”, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Când se deschide robinetul

Şi Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor, arată un optimism rezervat în ceea ce priveşte activitatea de creditare. „În acest moment, sistemul bancar este pregătit să facă faţă reluării retailului, care cred că se va întâmpla în această a doua jumătate a anului. Vom observa că oamenii încep să revină la planurile pe care şi le-au făcut în legătură cu nivelul de trai, educaţie, cultură şi spirit, iar pentru toate acestea vor avea nevoie de bani, astfel că se vor adresa băncilor pentru credite”, a precizat Gheţea, în cadrul unui seminar pe teme bancare. Preşedintele ARB a apreciat că românii vor începe să fie din nou interesaţi de construirea de locuinţe, de schimbarea apartamentelor vechi cu case din cartiere rezidenţiale, de schimbarea mobilierului sau a bunurilor de lungă întrebuinţare, precum şi de obţinerea de credite pentru studii şi concedii.

„Desigur, nu vor mai creşte la acelaşi nivel din anii 2006-2007, chiar începutul lui 2008, dar vor fi, în opinia mea, semne de creştere. Oamenii vor avea mai multă stabilitate în ceea ce priveşte veniturile. În plus, în România suntem departe de nivelul din alte ţări europene legat de ponderea creditului neguvernamental în total credite”, a adăugat Gheţea. Acesta a menţionat că opinia sa legată de reluarea consumului de credite pe partea de retail este legată şi de primele semne de ieşire din recesiune. „Am avut ani grei de criză, care au început cu reduceri masive de personal şi de salarii în zona privată, a continuat cu reduceri de salarii şi cu scăderea personalului în zona publică, lucruri care au afectat apetitul clienţilor pentru consum în general, dar şi pentru credite. Din aprilie avem semne clare de ieşire din recesiune, sunt semne de revigorare la nivelul producţiei industriale şi al economiei în general, astfel că salariaţii au mai multă încredere în stabilitatea veniturilor”, a mai spus Gheţea.

„Prima Casă 4″, la trei bănci

După ce în urmă cu două săptămâni, BCR a dat startul în noua formă a Programului „Prima Casă”, alte două bănci au anunţat participarea la program.

Este vorba despre CEC Bank şi Alpha Bank. Potrivit CEC Bank, printre caracteristicile creditelor pentru „Prima Casă” 4 se numără: lipsa comisioanelor din partea băncii; perioada de graţie de până la 180 de zile; durata maximă de finanţare de 30 de ani; vârsta maximă stabilită pentru rambursarea integrală a creditului de 80 de ani; posibilitatea obţinerii unui card de credit în baza analizei aceleiaşi documentaţii; posibilitatea utilizării serviciului de Internet Banking pentru vizualizarea situaţiei creditului (sold, dobândă, rate), dar şi pentru operaţiuni curente (plăţi, depozite); acceptarea de codebitori de către Bancă în vederea completării veniturilor solicitantului.

Şi banca greacă Alpha Bank are la dispoziţie un plafon de 135 de milioane de euro, având în vedere vânzările de credite din precedentele trei etape ale programului, care au plasat-o pe locul patru între participanţii la „Prima Casă”.Alpha Bank are o ofertă de creditare în euro, la o marjă de patru puncte peste indicatorul Euribor la trei luni. Dobânda urcă astfel la 5,469% pe an.

Banca a primit vinerea trecută avizul BNR pentru noul produs de creditare „Prima Casă” şi a semnat convenţia cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă