Sedinta bursiera de marti a adus scaderi ale cursului pentru majoritatea actiunilor emitentilor lichizi, mai putin in sectorul societatilor de investitii financiare. Din cei patru indici, trei au inchis ziua in scadere, cu variatii negative de aproximativ 1%. ROTX, indicele listat la Bursa de la Viena, a inregistrat cea mai mare depreciere de ieri, de 1,28%. O pata verde a aparut insa, dupa cum spuneam mai sus, in cazul BET-FI, care a crescut in sedinta de marti cu un procent, cea mai buna evolutie din componenta indicelui fiind cea a SIF5 Oltenia, care a urcat cu 1,40%, in timp ce SIF1 Banat-Crisana a fost cea mai tranzactionata, cu un rulaj ce depasea 5,2 milioane lei.
Lichiditatea a fost ieri de 20 de milioane de euro, in crestere fata de prima sedinta a saptamanii curente. La BVB s-au tranzactionat peste 12 milioane euro, iar la bursa electronica Rasdaq – mai mult de 7 milioane. La Bursa de Valori Bucuresti, pozitia I in topul celor mai lichizi emitenti a fost ocupata de Banca Transilvania, care se pare ca a reusit sa trezeasca interesul investitorilor, numarul de actiuni schimbat in piata fiind de peste 14 milioane actiuni, in valoare de mai bine de 13 milioane lei. Cursul actiunilor TLV a scazut pana la 0,89 lei pe fondul cresterii volumului de tranzactionare, dar pana la finalul sedintei a reusit sa revina la cotatia de 0,9050 lei/actiune, cu 0,55% in scadere fata de luni. Pe piata Rasdaq, volumul destul de bun a fost rezultatul transferurilor unor pachete destul de importante de actiuni ale societatilor Simerom Sibiu si Minmetal Constanta. Peste 400.000 de actiuni Simerom s-au tranzactionat in sedinta de ieri, iar Minmetal a transferat aproximativ 22,4% din capitalul social, prin intermediul a doua tranzactii speciale, la un pret/actiune cu aproape 25% mai mic decat marti.
CNVM a publicat, intr-un raport, situatia achizitiilor strainilor pe piata de capital. Pe luna septembrie se arata o scadere a activitatii acestora pe piata, ceea ce ar putea explica lichiditatea ceva mai scazuta din luna in cauza. Comparativ cu luna august, nerezidentii au cumparat cu aproape 40% mai putine titluri in prima luna de toamna. Cei mai activi au fost, dupa cum reiese din raport, investitorii din Marea Britanie, urmati de cei din Luxemburg. La capitolul vanzari, investitorii din Statele Unite au fost cei mai activi, situatie aparuta ca urmare a problemelor pe care le-au avut acestia si pe piata de capital din SUA. Oricum, septembrie a avut cea mai slaba activitate pe piata de capital in ceea ce priveste investitorii straini.