5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVara torida atrage turistii

Vara torida atrage turistii

Temperaturile ridicate din aceasta perioada sunt ideale in privinta concediilor, canicula din marile orase indemnandu-i pe multi in petrecerea unor zile de vacanta, departe de atmosfera incinsa si greu respirabila a urbei.

Data de 20 iulie, zi in care crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Ilie, ofera un strop de speranta privind o eventuala scadere a mercurului din termometre. Apreciat ca ocrotitor al recoltelor, acesta aduce conform traditiei, prin aparitia in celebrul sau car de foc, ploi abundente, anuntand prin traznete si tunete incetarea perioadei secetoase. Ploile de vara sunt insa calde si de scurta durata, fiind in general placute si racorind atmosfera afectata de intensitatea razelor solare.

Festivaluri populare romanesti si competitii sportive internationale
Acum este perioada in care au loc o multime de targuri si iarmaroace in aproape toate zonele tarii. Foarte cunoscut si apreciat, targul de fete organizat pe Muntele Gaina este considerat a fi cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber. si in Covasna, Falticeni, Sacele sau Polovragi au loc manifestari similare, festivaluri populare, in care turistii pot lua pulsul locului, desfatandu-se cu bucate traditionale si achizitionand numeroase suveniruri cu specific zonal. Mijloc de sezon pastoral, jumatatea lui iulie aduce cu sine culesul pomilor fruciferi si stransul mierii, remarcandu-se ca o perioada adecvata practicarii unor excursii cu profil agroturistic. De asemenea, in aceasta perioada au loc in cetatile romanesti cu traditie, precum Sibiu, Suceava sau Sighisoara, festivaluri medievale cu parade in costume de epoca, cantece si dansuri din vremuri de mult apuse si piese de teatru stradal.

Nu doar adultii, dar si cei tineri, rasfoiesc acum pliantele de calatorie, analizand multitudinea ofertelor existente pe piata romaneasca de turism. scoala s-a  incheiat in urma cu mai bine de o luna, ca si admiterea in licee sau examenul de bacalaureat. Parintii care nu si-au trimis inca odraslele la rudele locuind in mediul rural sau in excursii efectuate prin intermediul institutiilor de invatamant, pot apela la o sumedenie de tabere, organizate de firme specializate in aceasta perioada.

Luna august, pare a fi in acest an una dedicata competitiilor de mare anvergura. Olimpiada, cel mai grandios eveniment sportiv al planetei, desfasurat odata la patru ani, are loc in 2008 la Beijing. In perioada 8 – 24 august, milioane de iubitori ai sportului vor urmari, conectati prin intermediul televizoarelor, numeroasele si extrem de atractivele intreceri internationale. Cei mai norocosi vor putea lua loc in tribunele noilor stadioane si sali de sport, construite special pentru acest eveniment. Pe langa participarea directa ca spectatori, calatorii ajunsi aici vor putea vizita numeroase obiective turistice aflate in interiorul si imprejurimile fabuloasei capitale chineze, un oras modern cu un ritm de dezvoltare impresionant.

Cea mai aglomerata perioada turistica a anului
Pe litoralul romanesc, sezlongurile si portiunile goale de nisip, ideale pentru plaja, continua sa trezeasca interesul turistilor. Nu atat de aglomerat in luna iunie precum in anii precedenti, litoralul se anunta atractiv totusi, pentru tot mai multi romani, in perioada caniculara iulie – august. In acest interval au loc aici, pe langa spectacole organizate pe plaja si in discoteci, festivalurile anuale adresate cu precadere celor tineri, Callatis 2008 si Mamaia, avand ca scop lansarea de noi talente in muzica usoara romaneasca. Multi dintre studentii aflati in pauzele dintre sesiuni sau dupa examenele de licenta, au posibilitatea sa aleaga intre multiple modalitati de distractie desfasurate la malul Marii Negre, singurul inconvenient continuand sa ramana gasirea unor variante de cazare sub 100 de lei pe noapte, destul de putine in prezent si aflate doar in dreptul unui nivel de confort cotat la doar doua stele.

Muntele pare mai darnic cu turistii care au bugete reduse, racoarea, specifica zonelor sale chiar si in perioadele caniculare, constituind o binefacatoare sursa de relaxare.  Partea de nord a tarii cu ale sale incantatoare regiuni, Bucovina si Maramures, beneficiaza de temperaturi relativ mai reduse in aceasta perioada, gestionate de un placut si revigorant aer ozonat. Proaspat alese drept destinatii europene de excelenta, datorita initiativei dovedite in dezvoltarea turismului durabil, ocupantele primelor trei pozitii in acest top, zona Vrancei, Fagarasului si depresiunea Horezu, alaturi de alte 13 locatii participante in cadrul proiectului finantat de ministerul de resort, pot constitui prin densitatea redusa a populatiei, gastronomia si artizanatul cu specific rural o optiune demna de luat in considerare.
Cu o vreme contabilizand temperaturi record in majoritatea destinatiilor, lunile iulie si august ating si de multe ori depasesc chiar si cele mai entuziaste estimari privind traficul turistic inregistrat in aceasta perioada.

Destinatii romanesti cu preturi accesibile in plin sezon
Litoralul practica acum cele mai ridicate tarife din intreg sezonul, in medie intre 180 si 250 de lei camera single, in regim de receptie. Hotelurile de doua stele, cu cele mai mici tarife din Mamaia, ofera camere duble la 100 – 120 de lei de persoana, cu mic dejun inclus, numai pentru pachete de sase sau sapte nopti, distribuite prin agentii partenere. Totusi, datorita cererii privind zona, posibilitatea achizitionarii unor astfel de vacante in perioada imediat urmatoare este una destul de redusa. In Venus, Neptun sau Costinesti, statiuni cu trafic mai putin dezvoltat, hotelurile cotate la doua si trei stele practica tarife situate in jurul a 100 de lei, locul in camera dubla. Preturi aflate intre 75 si 120 de lei camera, pentru cei cu bugete reduse, pot fi intalnite la vilele si pensiunile din localitatile 2 Mai sau Vama Veche.

La munte, pensiunile de trei si patru stele aflate in judetul Alba, in localitati practicand un turism rural de calitate, precum Arieseni, Vartop sau Albac, ofera camere duble cu mic dejun inclus, la preturi intre 100 si 150 de lei camera. Cei dornici in a lua parte la festivalurile medievale desfasurate in aceasta perioada, pot gasi in zona cetatilor Suceava (foto) sau Sighisoara, cazare in pensiuni plecand de la doua stele si tarife situate intre 80 si 130 de lei camera dubla. La Horezu, in judetul Valcea, preturile pleaca de la 60 de lei pe zi camera dubla, in multe dintre pensiunile aflate in aceasta zona.

Tentatia calatoriilor peste hotare
Oferta de vara, atat pentru litoralul spaniol cat si pentru cel portughez, se dovedeste a fi ca in fiecare an una vasta. Pachete de sapte zile in hoteluri de trei si patru stele, cu mic dejun inclus, pot fi achizitionate in cadrul agentiilor de turism la preturi pornind de la 600 de euro locul in camera dubla. Italia ofera in perioada sezonului cald, prin hotelurile sale aflate in apropierea plajelor din Rimini sau Lido di Jesolo, cazare la preturi pornind de la 50 de euro locul in camera dubla. Preturi similare, usor mai scazute, sunt intalnite si in sistemele de cazare croate din statiunile Opatija, Rabac, Njivice sau Porec. In functie de regiunea aleasa, pentru un concediu dincolo de granitele tarii, temperaturile pot fi uneori mai usor de suportat. Un exemplu il pot constitui sejururile de pana la 10 zile in Rusia, cu vizitarea oraselor Moscova si Sankt Petersburg, la pretul de 100 de euro pe zi, de persoana, cazare, mic dejun si transport cu autocarul. In Beijing, locul de disputare al Olimpiadei de vara, numeroasele hoteluri de trei si patru stele mai dispun inca de locuri libere in camere duble, la tarife pornind de la 30 – 50 de euro de persoana. Copiii intre 10 si 18 ani, au posibilitatea petrecerii unei saptamani in taberele internationale din Marea Britanie, Franta sau Elvetia, la preturi ponind de la 700 de euro, beneficiind de cazare in campusuri universitare din Londra sau Paris precum si de excursii organizate sau cursuri intensive de limba engleza, tenis, fotbal, rugby sau golf.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă