5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVânătoarea de vinovaţi pentru criza economică

Vânătoarea de vinovaţi pentru criza economică

Unii bancheri se declară „frustraţi” după ce şeful statului i-a acuzat de ipocrizie şi a sugerat că instituţiile de credit ar fi „dezechilibrat” bugetul al cărui deficit îl finanţează acum.

„Băncile dădeau cu buletinul credite, ei erau avertizaţi de guvernator şi acum dau lecţii la televizor ceea ce e tipul de obrăznicie a celor ce au dezechilibrat bugetul României”, a declarat la TVR preşedintele României, Traian Băsescu. Şeful statului spune că avansul economic pe care ţara noastră l-a înregistrat în anii 2007-2008 a fost unul „nesănătos”, generat inclusiv de creditele acordate cu uşurinţă de băncile locale.
Preşedintele Traian Băsescu nu este la prima declaraţie de acest tip. „În mine nu mai au un susţinător până nu încep să se mişte, nu reiau creditarea şi nu coboară batjocura din zona dobânzilor”, spunea şeful statului în iulie 2009 adică la doar câteva luni după ce îndemna populaţia să ia credite de la bănci pentru că ” pe o creştere a creditării sistemul bancar va face şi ajustări ale dobânzilor”.

BCR: „Poziţia domnului Presedinte ne face să resimţim o anume frustrare”

Dominic Bruynnsels, preşedintele BCR a replicat însă că „deficitul fiscal e o problema de venituri si de cheltuieli a Guvernului şi nu are nimic de-a face cu băncile. Mai mult, Erste a finanţat acest deficit mai mult decât anul trecut, asa încât poziţia domnului Presedinte ne face să resimţim o anume frustrare”. „Politicienii nu ar trebui să uite că noi (nr.băncile) le finanţăm deficitul bugetar”, a adăugat el explicând că banca sa este preocupată de problemele cu care se confruntă mulţi dintre clienţii săi corporate. „Nu văd cu au destabilizat băncile bugetul. Noi nu avem acces direct la resursele bugetare şi, spre deosebire de băncile din alte ţări europene, nici nu am beneficiat de vreun ajutor de la stat”, a declarat un alt bancher local pentru România Liberă.

Doar în luna iulie, statul român, prin Ministerul Finanţelor, a încercat să atragă 4,65 miliarde de euro de la băncile locale şi a reuşit să împrumute aproximativ 1,4 miliarde. Pentru august, statul are programate împrumuturi de încă 4 miliarde. Mai mult, pe ansamblul anului trecut statul român a luat peste 11 miliarde de euro credite de la băncile locale toate pentru a acoeprii cheltuielile curente. Menţionăm că, faţă de anul 2009, băncile împrumută statul la dobânzi cu până al 5% mai mici(6% faţă de 10-11% în 2009).

Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă