6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMica evaziune fiscală blochează sistemul judiciar. Mesaj incredibil de la un procuror...

Mica evaziune fiscală blochează sistemul judiciar. Mesaj incredibil de la un procuror pentru șefii ANAF: Nu mai trimiteţi plângeri pentru toate magazinele de pufuleţi, că mai avem şi noi altceva de lucru!

Un număr imens de plângeri penale pentru evaziune fiscală făcute de inspectorii Fiscului blochează urmărirea şi depistarea adevăratei evaziuni fiscale. Cauza este o prevedere dată acum câţiva ani, conform căreia inspectorul fiscal e obligat să facă plângere penală de fiecare dată când are o simplă suspiciune.

Rezultatul acestei prevederi lega­le este că procu­ro­rii au primit în ultimii ani un număr enorm de astfel de plân­geri şi au dificultăţi în a discerne între adevărata evaziune fiscală şi cazurile de interpretare eronată de către un contribuabil a Codului Fiscal, faptă care nu este penală și se sancționează doar cu amendă.

Surse experte din Ministerul Finanţelor au declarat pentru „România liberă“ că un procuror le-a comunicat şefilor din Agenția Na­țională de Administrare Fis­­cală (ANAF), la o întâlnire dedicată exact acestei chestiuni:

„Nu mai trimiteţi plângeri pentru toate magazinele de pufuleţi, că mai avem şi noi altceva de lucru!“.

„Faptul trebuie coroborat şi cu nişte excese din ultimii doi ani, în special pe TVA, pe frauda de tip carusel, cu furnizorul furnizorului furnizorului. S-a ajuns la situaţia că peste jumătate dintre toate deciziile de impunere sunt însoţite de plângeri penale. E vorba despre acte emise în anul 2015. Soluţionarea lor e suspendată pe motiv de plângere penală“, au declarat sursele citate, care au dorit să-şi păstreze confidenţialitatea.

Dar presa a scris anterior despre cazuri în care evazioniştii făceau deliberat mai multe tranzacţii mai mici, sub plafonul legal de la care era definită atunci evaziunea fiscală, eludând Fiscul.

„Sub 100.000 de euro putem vorbi despre «găinării». Avem opt miliarde de euro pe an decalajul de TVA (între cât s-a realizat şi prognoză – n.n.). Acestea sunt problemele adevărate“, au considerat sursele consultate de „România liberă“.

Frica păzeşte bostănăria, dar blochează sistemul

Din cauza prevederilor legale ambigue, nu se ştie unde anu­me se termină optimizarea fiscală legală şi unde începe evaziunea fiscală, a explicat un expert fiscal.

„Chiar avem un caz acum: un secretar de stat, Mariana Vizoli, este acuzat de evaziune pe o problemă despre care înţeleg că e pur şi simplu sărită rău de tot de pe macaz“, a explicat expertul fiscal.

Expertul consideră că Mariana Vizoli, în prezent sub control judiciar, „nu a făcut decât să dea o soluţie la o problemă“.

„Soluţia ei a fost perfect legală. Pentru că cei de la o socie­ta­­te (Murfatlar – n.n.) ar fi făcut nişte fapte de evaziune, e victimă colaterală într-un război ce nu e al ei. Rezultă com­portamente ale unor organe de anchetă, ce conduc la un blocaj, care ocultează lupta pentru combaterea veritabilei evaziuni fiscale“, susține acest expert.

De notat că anterior şi fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş s-a exprimat zilele acestea la fel, arătându-se revoltat de punerea sub acuzare a urmaşei lui în postul de secretar de stat şi a încă doi oficiali de la Finanţe.

Mariana Vizoli a fost pusă de procurorii DNA sub control judiciar în Dosarul Murfatlar, cu un prejudiciu de peste 600 de milioane de lei. Ea era de o lună secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

Legea ar trebui interpretată în favoarea contribuabilului

Acelaşi lucru îl susţine şi consultantul fiscal Adrian Benţa.

„ANAF vrea să folosească o procedură specifică evaziunii fiscale doar la cazurile clare, nu la orice îi trece inspectorului fiscal prin cap. Mai ales când se reîncadrează faptele. Inspectorii fiscali au dreptul să reînca­dreze anumite tranzacţii, iar inspectorul vine şi spune că tranzacţia respectivă nu e deductibilă“, a detaliat pentru „Ro­mânia liberă“ Adrian Benţa.

Teama de sancţiuni şi de controalele Curţii de Conturi îi face pe inspectorii fiscali să aibă o atitudine extrem de prudentă când e vorba despre interpretarea Codului Fiscal, a declarat, la rândul său, Dan Schwartz, consultant fiscal, mana­ging partner la RSM România. Acesta a atras atenţia că legea prevede expres că, atunci când o prevedere a Codului Fiscal e ambiguă, trebuie interpretată în favoarea contribuabilului.

„În viaţa reală, de foarte multe ori inspecţiile fiscale de orice natură interpretează legea în cel mai rău fel posibil pentru contribuabil, ajungându-se la exagerări şi chiar la judecăţi absurde profesional“, a precizat oficialul RSM.

Ce urmează după ce inspectorul fiscal îi face contribuabilului o plângere penală? Acesta se judecă în penal cu Fiscul. După trei ani, are o sentinţă judecătorească, prin care se decide că tranzacţia e deductibilă şi a avut dreptate. Procedura penală a suspendat procedura civilă. Astfel, mai întâi te justifici trei ani pe Codul Penal, apoi vezi pe Codul Civil dacă mai ai sau nu de plată impozite, a  explicat consultantul fiscal Adrian Benţa.

În acel moment, se pune pro­blema, desigur, dacă firma în cauză mai există. Dacă da, ce pierderi a înregistrat din cauza unei prevederi legale stupide? Cât profit nerealizat a cumulat din această cauză, în cei trei ani de proces? 

Administraţii financiare merg greu

Adevăraţii evazionişti se bucură. Sunt foarte mulţi inspectori fiscali ce se ocupă cu mărunţişuri, în loc de adevăratele cazuri de evaziune. Iar contribuabilul face plângere pentru abuz în serviciu contra inspectorului fiscal. În acest timp, vectorii publici ai marilor evazionişti se prevalează de tot acest context şi spun că sunt hărţuiţi de procurorii DNA şi de aceea nu mai merg afacerile în România.

„Ştiu câteva administraţii financiare în care 30%-40% dintre inspectori au plângeri penale. «Dacă tu mi-ai făcut plângere penală mie pentru evaziune fiscală, îţi fac şi eu ţie pentru abuz!», spune contribuabilul. Astfel, se creează o escaladă a proceselor penale. Dacă nu greşesc, sunt 18.000-20.000 de plângeri penale pe evaziune fiscală făcute de inspectorii fiscali, dintre care probabil că sunt reale câteva sute şi apar cam 50 de condamnări. Probabil că, în replică, sunt câteva mii de plângeri pentru abuz făcute de petenţi“, a declarat Adrian Benţa pentru „România liberă“.

Cele mai citite

Liga Națiunilor, tragerea la sorți. Dueluri de foc în sferturile de finală

Astăzi, 22 noiembrie 2024, a avut loca tragerea la sorți pentru play-off-urile din Liga Națiunilor, la Nyon. Dueluri de foc în sferturile de finală din...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Dumitru Popescu, om de încredere al lui Nicolae Ceaușescu, a murit

Dumitru Popescu, unul dintre ultimii membri importanți ai regimului comunist din România, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. https://www.youtube.com/watch?v=wayi9HlVhgQ Dumitru Popescu, supranumit...
Ultima oră
Pe aceeași temă