5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUtilizarea cardurilor in magazine - doar cu buletinul

Utilizarea cardurilor in magazine – doar cu buletinul

Potrivit unui proiect de regulament, aflat in dezbatere publica si publicat pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cei care folosesc cardul pentru plata cumparaturilor si serviciilor vor fi obligati sa se legitimeze si cu un act de identitate. Mai mult decat atat, comerciantul va trebui sa compare semnatura clientului de pe chitanta cu cea de pe card.

Conditiile de desfasurare a tranzactiilor

In prezent, utilizatorii cardurilor sunt obligati doar sa semneze chitanta emisa de POS-urile instalate la comercianti. Acesteia i se ataseaza bonul fiscal tiparit de casa de marcat.
Proiectul de regulament al Bancii Nationale stipuleaza ca bancile si institutiile financiare nebancare emitente de carduri vor pune la dispozitia utilizatorilor acestor instrumente de plata, in scris, la sediul unitatilor si, eventual, prin mijloace electronice, cel putin urmatoarele informatii: tipurile de carduri emise si caracteristicile aferente, taxe, comisioane, dobanzi legate de emiterea si utilizarea cardurilor, precum si momentul perceperii sau acordarii acestora, dupa caz; ratele de conversie valutara, aplicate in situatia folosirii cardurilor denominate in lei in strainatate. Conform proiectului BNR, institutiile emitente de carduri vor furniza periodic detinatorului de card, conform contractului sau la cererea acestuia, informatii referitoare la tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentului de plata electronica si/sau informatii despre situatia contului aferent.

Pierderile utilizatorilor, platite de emitenti

Valoarea tranzactiilor neautorizate de utilizator va fi suportata de catre institutia emitenta, potrivit proiectului Bancii Centrale. Astfel, valoarea despagubirilor pentru care este responsabil emitentul se va limita la: valoarea tranzactiei neexecutate sau executate necorespunzator; dobanzile aferente perioadei cuprinse intre momentul operatiunii respective si pana la momentul refacerii contului detinatorului de card; suma necesara refacerii situatiei contului detinatorului corespunzator momentului anterior efectuarii tranzactiei neautorizate de utilizator.
„Emitentul este raspunzator fata de detinatorul unui instrument de plata electronica pentru valoarea pierduta si pentru executarea necorespunzatoare a tranzactiilor utilizatorului, in cazul in care pierderea sau executarea necorespunzatoare este atribuita unei disfunctionalitati a instrumentului, dispozitivului, a terminalului sau a oricarui alt echipament autorizat sa fie folosit de detinator, cu conditia sa se faca dovada ca disfunctionalitatea nu a fost cauzata cu buna stiinta de utilizator”, se mai arata in regulamentul Bancii Centrale.

In Romania exista 7,8 milioane de posesori de carduri

Potrivit BNR, in Romania exista in circulatie in acest moment aproape 7,8 milioane de carduri bancare. Piata cardurilor aproape ca a explodat in ultimii 2 ani. In luna aprilie 2006, Bucurestiul detinea o cota de 24% din totalul cardurilor emise de banci. Majoritatea posesorilor de carduri folosesc aceste instrumente la plata cumparaturilor. Astfel, ei nu mai sunt nevoiti sa aiba grija de sume mari in numerar pe care sa le achite vanzatorilor. Cardurile bancare isi dovedesc utilitatea si in timpul calatoriilor in strainatate, deoarece detinatorii lor nu mai sunt obligati sa-si schimbe banii in moneda locala.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...
Ultima oră
Pe aceeași temă