» A saptea luna a acestui an a adus o crestere a creditarii in valuta (cu 0,6%) si o continuare a contractiei imprumuturilor in lei, cu cel mai accentuat ritm de la inceputul acestui an (de 1,24%).
Evolutia creditarii pe cele doua componente (lei si valuta) s-a datorat exclusiv companiilor, care in iulie si-au redus semnificativ (cu 2,2%) soldul creditelor in lei, dar si-au majorat nivelul imprumuturilor in valuta (cu 1,4%). De cealalta parte, pe fondul cresterii somajului si scaderii veniturilor disponibile, apetitul populatiei pentru noi imprumuturi a continuat sa fie la un nivel destul de jos. Astfel, in iulie, soldul creditelor in lei catre populatie a scazut cu 0,3%, iar cel in valuta cu 0,2%.
Potrivit datelor BNR, la finele lunii iulie, creditul neguvernamental si-a temperat avansul anual pana la 10,8%, ajungand la aproape 198 miliarde lei. Populatia datora bancilor circa 100 miliarde lei, din care 39,5 miliarde lei si 14,23 miliarde euro, iar companiile – 98,5 miliarde lei, din care 40,4 miliarde lei si 13,77 miliarde euro.
De la inceputul anului, creditarea in lei si-a accentuat contractia la 4,5%, in vreme ce pe partea in valuta scaderea s-a temperat la 2,5%.
Masurile de politica monetara adoptate de BNR in ultimele luni nu au avut pana in prezent efectul scontat in ceea ce priveste stimularea creditarii in lei. Banca centrala a reusit sa determine bancile in a reduce dobanzile la depozite, de la niveluri exagerate, dar inca se lupta pentru coborarea dobanzilor la creditele in lei spre niveluri rezonabile. Pana atunci, populatia si firmele prefera mai degraba creditarea in euro, chiar daca se expun riscului valutar.
"Chiar daca dobanzile la credite sunt in coborare, acest lucru nu compenseaza scaderea venitului disponibil si, astfel, cererea solvabila este tot mai redusa. Programul «Prima Casa» cred ca-si va face simtite efectele abia din august, cand e posibil sa asistam la o usoara revenire a creditului in valuta. Creditarea in lei va continua sa se restranga", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"Din octombrie 2008, creditul a tot scazut. Volumele de noi imprumuturi nu sunt atat de mari incat sa acopere ceea ce se ramburseaza. Pentru finalul anului, vedem soldul creditelor cam la acelasi nivel din decembrie 2008 sau chiar usor sub. Asta presupune ca intr-unele din lunile ce au ramas sa avem usoare revigorari ale creditarii", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Soldul depozitelor a urcat pentru a patra luna consecutiv, cu 0,4%, pana la 158,6 miliarde lei. Depozitele in lei au crescut usor pe segmentul persoanelor fizice si au scazut cu 0,85% pe cel al companiilor. "Iulie este o luna in care firmele platesc impozitele la buget, ceea ce explica scaderea depozitelor in lei. Pe viitor nu vom mai avea acelasi ritm al economisirii, din cauza scaderii veniturilor", explica Anghel.