17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUnde se opresc scumpirile

Unde se opresc scumpirile

Rata anuală a inflaţiei s-a accentuat în octombrie la aproape 7,9%, iar analiştii finan­ciari estimează un avans uşor, superior valorii actuale, pentru sfârşitul anului.

În octombrie cele mai mari scumpiri au fost, în principal,  la produsele alimentare. Cartofii, uleiul şi ouăle s-au scumpit cel mai mult comparativ cu luna septembrie. În schimb, comer­cianţii au scăzut uşor preţurile la produse precum carnea, citricele  şi cafeaua. Preţurile practic au stagnat la peşte, preparate din  carne şi unele băuturi alcoolice.

Faţă de septembrie, preţurile de consum au crescut în octombrie cu 0,55%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,82%, tarifele la ser­vicii au crescut cu 0,67%, iar produsele nealimentare cu 0,29%, potrivit  Institutului Naţio­nal de Statistică (INS). La categoria servicii, scum­pirile cele mai mari din octom­brie au fost la transportul CFR şi de transportul urban, dar şi la chirii. Cât priveşte mărfurile neali­men­tare, în luna de referinţă, cel mai mult s-a scumpit ener­gia termică. De menţionat că în septem­brie, rata anuală a inflaţiei ajunsese la 7,77%, în condiţiile în care rata lunară a inflaţiei atinsese 0,56%.

Inflaţia va scădea sub 8% în ianuarie

Pentru sfârşitul anului, ana­liştii financiari estimează o inflaţie uşor superioară valorii actuale comunicate de INS. Economistul-şef de la BCR, Lucian Anghel, apreciază că la începutul anului viitor, inflaţia va scădea şi va fi sub 8%. „Până la sfârşitul anului presupunem că va fi o inflaţie uşor superioară valorii anunţate pentru luna octombrie de Statistică, probabil în intervalul 8-8,2%. În ianuarie anul viitor va urma o scădere, sub 8%, iar în iulie estimăm în jur de 4%. Scăderea consistentă din iulie 2011 va apărea datorită terminării efectului majorării de TVA, după 12 luni de la modificare”, ne-a declarat economistul Lucian Anghel. În comparaţie cu finele lui 2009, în acest an, cele mai mari scumpiri sunt la ţigări (26,2%). Alte scumpiri importante au fost la utilităţi (peste 15%), cărţi şi reviste (11,1%), combustibili,  dar şi la alte produse, precum fructe de import şi legume. Pe ansamblu, preţurile au crescut la alimente cu 0,8%, la mărfuri nealimentare cu 0,3%, iar la servicii cu 0,7%. Puţinele ieftiniri au fost la ouă (sub 15%) şi la transportul aerian. 

Salariul minim, indexat cu inflaţia

Guvernul a convenit cu FMI şi CE ca salariul minim să nu fie majorat cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv  670 de lei, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. „Ches­tiunea a fost tranşată şi în scrisoarea cu FMI şi CE, că Guvernul nu poate să-l crească cu mai mult decât inflaţia pe ultimii doi ani, 670 lei”, a menţionat secretarul de stat. În prezent, 71.000 de bugetari sunt retribuiţi cu salariul minim. Secretarul de stat a mai precizat că în cazul în care sindicatele şi patronatele ajung la un acord privind salariul minim din contractul colectiv naţional la 750 lei, de exemplu, această va­loa­re nu va fi aplicată şi în sectorul bugetar.

 

Top 10 scumpiri 2010

Produs                        Creştere
                               faţă de 2009

Ţigări                          26,2%

Legume                       14,9%

Utilităţi                         15,3%

Ulei                             14,3%

Combustibili                 11,3%

Fructe                          10,3%

Citrice                          9,4%

Medicamente                 7,9%

Transport urban             7,7%

Energie                         6,7%

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă