Rata anuală a inflaţiei s-a accentuat în octombrie la aproape 7,9%, iar analiştii financiari estimează un avans uşor, superior valorii actuale, pentru sfârşitul anului.
În octombrie cele mai mari scumpiri au fost, în principal, la produsele alimentare. Cartofii, uleiul şi ouăle s-au scumpit cel mai mult comparativ cu luna septembrie. În schimb, comercianţii au scăzut uşor preţurile la produse precum carnea, citricele şi cafeaua. Preţurile practic au stagnat la peşte, preparate din carne şi unele băuturi alcoolice.
Faţă de septembrie, preţurile de consum au crescut în octombrie cu 0,55%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,82%, tarifele la servicii au crescut cu 0,67%, iar produsele nealimentare cu 0,29%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). La categoria servicii, scumpirile cele mai mari din octombrie au fost la transportul CFR şi de transportul urban, dar şi la chirii. Cât priveşte mărfurile nealimentare, în luna de referinţă, cel mai mult s-a scumpit energia termică. De menţionat că în septembrie, rata anuală a inflaţiei ajunsese la 7,77%, în condiţiile în care rata lunară a inflaţiei atinsese 0,56%.
Inflaţia va scădea sub 8% în ianuarie
Pentru sfârşitul anului, analiştii financiari estimează o inflaţie uşor superioară valorii actuale comunicate de INS. Economistul-şef de la BCR, Lucian Anghel, apreciază că la începutul anului viitor, inflaţia va scădea şi va fi sub 8%. „Până la sfârşitul anului presupunem că va fi o inflaţie uşor superioară valorii anunţate pentru luna octombrie de Statistică, probabil în intervalul 8-8,2%. În ianuarie anul viitor va urma o scădere, sub 8%, iar în iulie estimăm în jur de 4%. Scăderea consistentă din iulie 2011 va apărea datorită terminării efectului majorării de TVA, după 12 luni de la modificare”, ne-a declarat economistul Lucian Anghel. În comparaţie cu finele lui 2009, în acest an, cele mai mari scumpiri sunt la ţigări (26,2%). Alte scumpiri importante au fost la utilităţi (peste 15%), cărţi şi reviste (11,1%), combustibili, dar şi la alte produse, precum fructe de import şi legume. Pe ansamblu, preţurile au crescut la alimente cu 0,8%, la mărfuri nealimentare cu 0,3%, iar la servicii cu 0,7%. Puţinele ieftiniri au fost la ouă (sub 15%) şi la transportul aerian.
Salariul minim, indexat cu inflaţia
Guvernul a convenit cu FMI şi CE ca salariul minim să nu fie majorat cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv 670 de lei, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. „Chestiunea a fost tranşată şi în scrisoarea cu FMI şi CE, că Guvernul nu poate să-l crească cu mai mult decât inflaţia pe ultimii doi ani, 670 lei”, a menţionat secretarul de stat. În prezent, 71.000 de bugetari sunt retribuiţi cu salariul minim. Secretarul de stat a mai precizat că în cazul în care sindicatele şi patronatele ajung la un acord privind salariul minim din contractul colectiv naţional la 750 lei, de exemplu, această valoare nu va fi aplicată şi în sectorul bugetar.
Top 10 scumpiri 2010
Produs Creştere
faţă de 2009
Ţigări 26,2%
Legume 14,9%
Utilităţi 15,3%
Ulei 14,3%
Combustibili 11,3%
Fructe 10,3%
Citrice 9,4%
Medicamente 7,9%
Transport urban 7,7%
Energie 6,7%