4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn segment turistic "pe val"

Un segment turistic „pe val”

Croazierele pe fluvii, mari sau pe oceane se situeaza printre visele de vacanta a tot mai multi turisti. Petrecerea catorva zile inconjurati de apa, mirosul iodat, pasarile, fauna acvatica si escalele din porturi reprezinta tentatiile unei astfel de aventuri, mult savurate de un segment important de calatori.

Corporatiile activand in industria turismului de croaziera estimeaza pentru 2008 participarea prin intermediul agentiilor specializate a unui numar de turisti ce ar putea depasi pragul de 13 milioane. Dintre acestia, circa 80% reprezinta turisti proveniti din zona Americii de Nord, cetatenii Europei ocupand un procent mai mic dar in continua crestere, destinatiile batranului continent devenind cu fiecare an tot mai atractive.

Dictionarul defineste croaziera drept o calatorie turistica, efectuata de placere pe mare, cu o nava de pasageri si pe parcursul careia au loc un numar stabilit de escale. In fapt, croaziera poate fi mai mult decat o simpla calatorie de agrement, putand marca prin amploarea sa un eveniment important in viata de cuplu precum o luna de miere sau un concediu desavarsit, mult asteptat.

Un concediu in lumea nimfelor si a sirenelor

Primavara reprezinta perioada propice efectuarii unei croaziere, cu putin timp inaintea deschiderii sezonului estival. Preturile pentru 7-10 zile petrecute pe intinderea nesfarsita a apelor sunt in majoritatea cazurilor accesibile, nu mai ridicate decat pentru un concediu normal pe uscat, avand in vedere faptul ca multe dintre pachetele vizand croaziere, cuprind in costurile de baza servicii complete. Acesta, presupun cazarea pe vas, trei mese zilnice cu room service inclus, spectacole, filme, practicarea diferitelor sporturi sau excursii pe uscat, toate cuprinse in pachetul initial. Taxele de vizitare a obiectivelor, pariurile la jocurile din cazinou, tratamentele spa si bauturile, in special cele alcoolice, nu sunt incluse de obicei in pretul unei croaziere.

Una dintre cele mai populare si exploatate destinatii in prezent e reprezentata de Marea Caraibelor, cu apele sale calme o lunga perioada din an si multitudinea insulelor presarate de-a lungul exoticului arhipelag, faimoasele Barbados, Antile, Martinica sau Trinidad-Tobago. O privire aruncata planiglobului dezvaluie in partea opusa Asia, aflata inca la inceput de drum, dar aratand receptivitate si disponibilitate ca in fiecare domeniu nou abordat, precum si o apreciabila tendinta evolutionista. O dovada, o constituie destinatiile turistice de croaziera nou introduse de-a lungul arhipelagului indonezian in ultimii doi – trei ani.

Voiaj pe Dunare

Europa beneficiaza de existenta a doua suprafete maritime care indeplinesc conditiile unui turism de croaziera perfect, anume Marea Mediterana si Marea Neagra, precum si a unui fluviu, Dunarea, care pe parcursul sau, de aproape 3.000 de kilometri, strabate nu mai putin de 10 tari si patru capitale. Romania este beneficiara celui mai lung parcurs al Dunarii si implicit a celei mai mari portiuni din suprafata bazinului hidrografic, dar mai ales a incredibilei rezervatii floristice si faunistice pe care fluviul o conserva, la varsarea sa in Marea Neagra. Delta, numarand in jur de 300 de specii de pasari, se afla din 1991 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind singura formatiune de acest tip din lume declarata rezervatie a biosferei. Cu cele 580.000 de hectare ale sale, reprezentand 2,5% din suprafata tarii, beneficiaza de cea mai intinsa suprafata de stufaris, adapostind peste 30 de tipuri de ecosisteme. Pe parcursul unei treimi din lungimea sa totala, Dunarea scalda malul romanesc, intalnind in cale nu mai putin de 12 judete ale tarii si un considerabil numar de orase, fiecare depanand povestea sa, strans legata de cursul milenar al fluviului. Orsova, fost castru roman, Drobeta Turnu-Severin, cu celebrele vestigii ale podului lui Apolodor, Giurgiu, orasul primei cai ferate romane sau Braila, important port la tarmul dunarean.

In definitiv, motivele in alegerea unei croaziere pot fi multiple, turistii putandu-si motiva optiunea ca urmare a serviciilor ireprosabile, a numarului divers de activitati existente la bordul navei, a multiplelor puncte de interes vizitate sau a perfectei modalitati de relaxare prin masaje, tratamente sau simpla recreere pe puntea vasului.

Tarife pentru o calatorie de vis

In general pretul unei croaziere reflecta avantajele pe care compania de navigatie le ofera in cadrul vasului ales. Tarifele pot fi incadrate in trei categorii separate, definind costuri scazute, medii si de lux. Cu cat costul unei croaziere creste, cu atat mai complexe si placute se dovedesc serviciile intalnite la bord. Timpul petrecut intr-o calatorie pe apa variaza pornind de la patru si depasind uneori 30 de zile. Numarul sutelor de ore petrecute in larg reprezinta una din optiunile turistilor, putandu-se efectua din punct de vedere al costurilor o diferentiere in functie camera (spatiu si vedere oferita) si pret pentru o zi, majoritatea beneficiind de servicii all inclusive. Prima categorie incadreaza noptile petrecute pe vas ce nu depasesc 50 de euro de persoana, urmand a creste in dreptul a 100 – 150 de euro tariful mediu si ajungand si la 500 de euro pentru un apartament de lux amplasat in cel mai ravnit punct al navei. Una din probleme o reprezinta punctul de plecare al vasului, locul in care calatorii pot ajunge folosind transportul aerian. Pentru o croaziera in Caraibe imbarcarea se produce in general in porturile oraselor Miami sau New Orleans. Un bilet de avion la clasa economic tur-retur pe distanta Bucuresti – Miami se situeaza intre 350 si 450 de euro iar pentru Bucuresti – New Orleans intre 450 si 500 de euro. Pentru croazierele pe Mediterana plecarea are loc din apropierea Romei, costul transportului aerian tur-retur pana in capitala Italiei plecand de la 100 de euro clasa economic.

In Delta vor ajunge anul acesta in jur de 175 de nave de croaziera, in medie o astfel de calatorie pe Dunare necesitand in jur de 400 de euro de persoana, pentru o perioada de sapte pana la 10 zile.

Cele mai citite

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă