-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUltimatum european pe comunicatii

Ultimatum european pe comunicatii

» Comisarul Viviane Reding cere lamuriri privind transformarea ANRC in ARRC.

» Romania risca penalizari pentru incalcarea tratatului de aderare.

Comisarul european Viviane Reding a dat un ultimatum dur Guvernului Romaniei caruia ii cere sa lamureasca in urmatoarele sase zile chestiunea desfiintarii Autoritatii Romane de Reglementare in Comunicatii si a infiintarii unei alte agentii in domeniu. Comisarul pentru Comunicatii a amenintat Guvernul, intr-o scrisoare adresata ministrului de resort Karoly Borbely, ca va declansa masuri de penalizare a Romaniei pentru incalarea tratatului de aderare in cazul in care se doveste ca independenta arbitrului telecom din Romania nu este mentinuta. Reding reproseaza Guvernului ca a folosit instrumentul ordonantei de urgenta pentru a dizolva o autoritate de reglementare si a crea o alta in loc, desi in Parlament se dezbatea o lege a domeniului.

"Sunt preocupata in legatura cu masurile pe care Guvernul Romaniei le-a luat in sensul restructurarii Autoritatii Romane de Reglementare, in special prin adoptarea unei ordonante de urgenta, in acelasi moment in care Parlamentul este pe cale sa adopte o noua lege cu acelasi obiect si, din nou, in aceeasi zi in care o instanta romaneasca a suspendat decizia de revocare din functie a fostului presedinte al Autoritatii", a scris Reding. Ea solicita detalii privind motivele "care au stat la baza recentelor schimbari pe piata telecom".
"Nu voi ezita o secunda sa propun masuri legale daca independenta autoritatii de reglementare in telecomunicatii din Romania nu este respectata in intregime", a avertizat Reding.
Guvernul decis joi transformarea Autoritatii de Reglementare in Comunicatii in Agentia Nationala de Comunicatii prin ordonanta de urgenta. Tot in regim de urgenta, decizia a fost publicata in Monitorul Oficial. Potrivit Mediafax, decizia a fost publicata in Monitor la trei ore dupa avizul Guvernului si a fost motivata, in preambul, prin nivelul ridicat al infractionalitatii informatice care afecteaza imaginea Romaniei.

Parlamentul ocolit
"Comisarul european are dreptate, insa ma amuza faptul ca in primavara sustinea exact contrariul, anume ca ar fi bine ca agentia de reglementare sa ramana in subordinea Guvernului" spune Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei din Camera Deputatilor. Miza subordonarii autoritatii de reglementare, spune Pambuccian este emiterea unor normative tehnice de care depinde lumea afacerilor din comunicatii si tehnologia informatiei. "Vorbim de reglementarea a 10% din economia romaneasca", spune Pambuccian. Este a doua oara cand Guvernul dizolva agentia peste noapte si ii schimba numele, reaminteste Pambuccian.

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă