23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUltima încercare de a salva RADET: taxa pe centrală

Ultima încercare de a salva RADET: taxa pe centrală

Producătorii şi distribuitorii de centrale termice pe gaz spun că în prezent, singura soluţie acceptabilă pentru încălzirea unei locuinţe individuale este centrala termică pe gaz.

În schimb, producătorii de sisteme de încălzire electrică de tip panou radiant sau încălzire prin pardoseală susţin că noile sisteme au ajuns să fie cel puţin la fel de atractive ca şi centralele pe gaz, iar noile tehnologii le vor face şi mai eficiente în următoarea perioadă.

Gaz vs. curent electric

Specialiştii în energie atrag însă atenţia că este foarte sigur că în următorii ani, preţurile la energie, indiferent de sursă, vor creşte şi din acest motiv sistemele de obţienere a energiei trebuie diversivicate şi combinate pentru o utilizare eficientă şi economică.

Propunerea ministrului Mediului, Laszlo Borbely, de a se introduce în următorii ani a unei taxe de poluare pentru centralele individule nu va avea ca efect renunţarea la centralele pe gaze, susţine Florentin Teianu, de la AlexGama.

„La actualele tarife la electricitate, chiar şi cu opţiunea tarifului de noapte pentru KW, utilizarea unui sistem de încălzire a locuinţei cu centrală pe gaz este mai ieftină decât utilizarea încălzirii electrice, dacă luăm în calcul costurile de instalare exploatare etc. De câţiva ani au apărut centralele în condensaţie cu randamente foarte mari şi noxe reduse care probabil le vor înlocui în timp pe cele clasice. Bineînţeles, am luat deja în considerare şi utilizarea panourilor solare în combinaţie cu o centrală clasică, pentru locuinţele individuale”, ne-a declarat Florentin Teianu.

Surse regenerabile

Costurile de instalare a sistemelor de încălzire prin pardoseală sunt mai mici decât pentru o centrală pe gaz. Utilizarea tarifului de noapte şi o „temperatură de veghe” ziua, asigură costuri reduse pentru astfel de sisteme, precizează Ciprian Manolache, administrator la Devihov.

„Gazele se vor scumpi în continuare şi încălzirea prin pardoseală este eficientă, iar garanţia lucrării este una mare, chiar de 15 ani. Multţi clienţi au trecut la utilizarea tarifului de noapte pentru kilowatt, pentru ncălzirea locuinţei şi costurile sunt foarte reduse”, a menţionat Ciprian Manolache.

Ce spun însă specialiştii în energie? Resursele de energie trebuie diversificate şi e necesar să ne orientăm şi spre sursele regenarbile. Pentru locuinţe individuale există în prezent mai multe varinate. Se poate utiliza şi centrala pe gaz sau încălzirea electrică utilizând în paralel şi sistem de panouri solare, eolian etc. Un alt sistem foarte bun şi eficient este pompa de căldură unde utilizăm 20% curent electric şi 80% energie rezultată din diferenţele de teperatură. De asemenea, un alt sistem foarte bun este centrala pe peleţi. Însă utilizarea fiecărui timp de energie se face în fucţie de amplasarea locuinţei, destinaţia acestei şi alţi factori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă