12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUltima derogare de la FMI: 1,2 miliarde euro intra la buget

Ultima derogare de la FMI: 1,2 miliarde euro intra la buget

» Misiunea FMI se afla, de miercuri, in Romania pentru a discuta aspecte ale acordului stand-by in vederea eliberarii a doua transe, de 2,3 miliarde euro. Oficialii FMI au avertizat ca este pentru ultima oara cand banii Fondului ajung si la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar.

Alaturi de expertii FMI, la discutiile cu reprezentantii Ministerului Finantelor si ai Bancii Nationale a Romaniei vor participa si experti ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene. Astfel, pe langa  valoarea cumulata a celor doua transe de la FMI in valoare de 2,3 miliarde euro, se va mai adauga un miliard de euro, reprezentand urmatoarea transa din imprumutul acordat de Comisia Europeana.

Printre elementele verificate de expertii FMI se numara incadrarea in limita maxima de deficit bugetar de 7,3% din PIB pe 2009, stadiul de implementare a Legii salarizarii unice si a legilor privind standardele de cost si de personal de la nivelul autoritatilor locale. De asemenea, misiunea FMI urmareste stadiul reformei in domeniul pensiilor, al Legii responsabilitatii fiscale, precum si parametrii bugetului pe 2010 (deficit bugetar de maximum 5,9% din PIB, scaderea cheltuielilor de personal, cresterea economica de 1,3% din PIB, evolutia somajului si altele). Principala problema ramasa nerezolvata este cea a arieratelor, statul nereusind sa reduca nivelul datoriilor catre firmele private.

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan, a subliniat ca vizita FMI nu are ca scop o renegociere a acordului, ci verificarea indeplinirii unor parametri.
"Vizita delegatiei FMI la Bucuresti nu are ca scop renegocierea acordului stand-by, ci verificarea de catre expertii institutiei  internationale a indeplinirii criteriilor stabilite", a declarat Parvan. Seful misiunii de evaluare FMI, Jeffrey Franks, a avertizat insa ca este pentru ultima oara cand banii de la Fond sunt directionati si catre bugetul de stat, facand referire la faptul ca banii din transa cumulata de 2,3 miliarde vor fi impartiti intre BNR si Finante, la fel cum s-a intamplat si in cazul transei a doua.

"Statutul FMI nu prevede ca transele de imprumut sa fie directionate pentru acoperirea deficitului bugetar. In mod normal, banii de la FMI ar trebui sa ajunga integral la Banca Nationala. Romania a beneficiat de o derogare, astfel incat s-a acceptat  ca o parte din imprumut sa fie utilizata pentru acoperirea deficitului bugetar", a precizat Ilie Serbanescu, analist economic.
FMI are pentru 2010 o agenda ambitioasa de reforme si programe in Romania, a caror implementare va pregati economia pentru relansare, a declarat Jeffrey Franks. "Avem o agenda foarte ambitioasa de reforme in Romania. Sunt optimist ca putem face progrese importante in 2010 si, cand criza se va incheia, economia va fi pregatita pentru relansare", a spus Franks, citat de Mediafax.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă