14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUE: Gazprom nu e dorit in gazoductul european

UE: Gazprom nu e dorit in gazoductul european

Giganutul rus Gazprom va trebui sa se retraga dintr-un proiect controversat de construire a unui gazoduct germano-rus pe sub Marea Baltica. Acest lucru se va intampla dupa ce UE va adopta noile reguli de separare patrimoniala a societatilor energetice, a anuntat comisarul pentru concurenta Neelie Kroes, citat de AFP, preluat de The Money Channel.

„Gazprom va trebui sa isi vanda actiunile in societate, iar acest lucru va avea loc mai devreme sau mai tarziu”, a declarat Kroes, aflata in Estonia.

Proiectul germano-rus pe sub Marea Baltica evita teritoriul celor trei tari baltice si al Poloniei, ceea ce nemultumeste Varsovia, Riga, Tallinn si Vilnius.

„Sper ca UE va adopta noi reguli care vor impune o separare a producatorilor de distribuitorii de energie electrica, care vor fi independenti si vor avea capital separat”, a declarat comisarul. „Regulile UE se vor aplica Gazpromului si altor societati din tarile dinafara UE, in acelasi mod in care se vor aplica si societatilor din tarile UE”, a declarat ea intr-o conferinta de presa.

Gazoductul european, al carui proiect a fost demarat in 2005 de un consortiu controlat in proportie de 51% de Gazprom, 24,5% de BASF si 24,5% E.ON va furniza o solutie alternativa la transportul gazului rusesc prin Europa de Est. Primul tronson al gazoductului urmeaza sa fie operational in iulie 2010.

Proiectul germano-rus a provocat un val de nemultumire in tarile baltice si in Polonia, care considera ca le pune in pericol securitatea energetica.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă