1.7 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăTurismul rural, şansa pieţei imobiliare

Turismul rural, şansa pieţei imobiliare

Am poposit pentru câteva zile în Delta Dunării, pentru a lua pulsul pieţei imobiliare, dar şi pe cel al pensiunilor care au împânzit satele din împrejurimi.

Nici în Deltă criza nu a iertat, a îngheţat vânzarea terenurilor şi a caselor din Deltă, iar singura şansă pentru ca localnicii să ducă un trai cât de cât decent este turismul rural. Am întâlnit oameni care vor să plece din sate, după ce, cu ceva timp în urmă şi-au clădit o casă şi sperau la o viaţă „altfel”. Dar m-am molipsit şi de optimism de la diferiţi proprietari de pensiuni, care mi-au spus că se poate trăi bine în aceste locuri.

Piaţa terenurilor, blocată

De altfel, terenurile din Delta Dunării nu s-au mai vândut de când a început criza. Suntem în 2011 şi îmi amintesc că în anul 2007 terenurile intravilane din satele Deltei se vindeau ca pâinea caldă, chiar dacă preţurile atingeau frecvent 150 euro/mp. Dar vremurile s-au schimbat, şi dacă pe atunci cumpărătorii se băteau pe fiecare mp, iată că azi există oferte şi de 30 euro/mp, iar doritorii, din ce în ce mai puţini: „În doi ani preţul a scăzut de cinci ori, iar dacă nu vom scăpa de criză vor continua să mai scadă. Nu s-a mai vândut nici un teren de aproape doi ani, dar sperăm că în acest an lucrurile să se schimbe. Important este că proprietarii de pensiuni de aici, din Sfântul Gheorghe, nu au de gând să le vândă, noi sperăm că turismul va aduce bani”, a declarat Valeriu Sidorencu, primarul comunei Sfântul Gheorghe. Aşadar, ca peste tot, şi în Delta Dunării afacerile cu terenuri sunt paralizate, dar oamenii de aici speră ca în viitor lucrurile să se îndrepte.

Nu sunt clienţi pentru case

Localitatea Băltenii de Sus, aflată la 20 de kilometri de Tulcea. Aici se poate ajunge cu maşina sau cu vaporul. Un sat mic, devenit şi el turistic, ca şi celelalte aflate în Deltă, care se impune totuşi prin câteva pensiuni, unele din păcate neterminate încă, dar şi prin numeroase vile ridicate de localnicii cu bani, proveniţi chiar şi din Ardeal. La Băltenii de Sus, Dunărea trece nepăsătoare, indolentă la bucuriile sau la necazurile oamenilor satului. La intrare m-a întâmpinat o vilă cu etaj şi magazin la parter. Am concluzionat că teritoriul aparţine unui om cu stare şi un trai fericit, dar mă înşelasem. Mi-a ieşit în întâmpinare doamna Rodica Raţiu. Accentul îi trăda provenienţa, nu era de-a locului. A început să-mi povestească, cu o mină inexpresivă, că a plecat din Cluj în 2006, atrasă de mirajul Deltei, iar în 2007 a construit această casă aici, la Băltenii de Jos. Visau la un trai liniştit, departe de zgomotul provocat de iureşul urban: „Ne gândeam că vom trăi altfel. Casa pe care o vedeţi am construit-o noi şi ne-a costat până la sfârşit mai mult decât preconizasem. Acum aş vrea să o vând, valoarea ei este de 50.000 de euro, dar nu vine nimeni să o cumpere. Vara aici e foarte fru¬mos, însă iarna e cumplit. M-am săturat să văd aceeaşi oameni în fiecare zi, vara mai vin turişti, e altceva.”

Pensiunile prosperă

Am lăsat-o pe Rodica Raţiu, ardeleanca care nu-şi mai doreşte o existenţă simplificată într-un sat turistic, şi am bătut la poarta unei pensiuni de aici, din Băltenii de Sus. Am găsit mai mult optimism, semn că viaţa în Deltă poate fi minunată şi pentru localnici, nu numai pentru turişti. Pensiunea Wels, situată pe malul drept al braţului Sf. Gheorghe, e regina satului. Poartă cu mândrie cele patru stele şi promite confort şi calitate pentru o vacanţă de vis. Acelaşi lucru promite şi recepţionera pensiunii, Brigitte Popescu: „Pensiunea noastră are 17 camere, dotate toate cu mobilier din lemn, grup sanitar propriu, cu uscător de păr, apă caldă curentă, plasă de ţânţari, miniterase, cu vedere spre fluviu. Ieşirea generoasă la Dunăre, miniplaja şi pajiştea dimprejur sunt atracţia turiştilor. Mâncarea este naturală, iar specialităţile din peşte nu lipsesc niciodată din meniu. Turiştii au parte şi de excursii în Deltă cu ambarcaţiuni proprii cu motor, închirieri ustensile pentru pescuit, plimbări cu căruţa sau cu tractoraşul pentru copii, foc de tabără pe malul Dunării. Dunărea are ceva care te face să te îndrăgosteşti iremediabil de ea.”

Am aflat că preţul unei nopţi de cazare în luna iunie poate ajunge la 239 lei, cu mic dejun inclus. Din păcate, am găsit aici şi pensiuni nefinalizate din lipsă de bani. „Criza e ca o boală, nu alege…”, mi-a spus un localnic, care trecea în grabă.

Cerere în creştere pentru apartamente la oraş

Am plecat de la Băltenii de Sus cu imagini vii în minte, iar pe drum, la întoarcere spre Tulcea, m-am gândit să aflu cum e piaţa imobiliară în oraş. Am ales la întâmplare o agenţie, unde am fost plăcut surprinsă de buna-dispoziţie a agenţilor, dar şi a proprietarei Aurora Sadâcă: „Eu sunt foarte mulţumită de piaţă. Nu mă ocup decât de vânzarea sau închirierea apartamentelor, de terenuri nu. Am avut în aceşti ani foarte mulţi clienţi care şi-au achiziţionat un apartament prin programul Prima Casă, iar cele mai bine vândute au fost cele cu două camere şi garsonierele confort I. S-au construit şi apartamente noi, la Bloc Premiere, nu multe, ce-i drept, dar cel mai bine vândute rămân totuşi cele vechi.”

Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

Intervenții record ale Salvamont în ultimele 24 de ore: 93 de persoane salvate, 26 transportate la spital

Salvamont reamintește importanța pregătirii, înainte de a porni pe trasee montane Dispeceratul Național Salvamont a anunțat că, în ultimele 24 de ore, salvatorii montani au...

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă