5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTripla taxare la produsele din lemn

Tripla taxare la produsele din lemn

Asociatiile patronale din industriile care exploateaza si prelucreaza lemnul au cerut ieri premierului Tariceanu modificarea de urgenta a ordonantei care introduce o tripla taxare in contul Fondului de Mediu si sanctionarea celor vinovati pentru promovarea acestui act normativ.
„Trebuie sa cerem premierului masuri radicale, inclusiv demiterea ministrului Mediului. Proiectul nu a fost discutat nici la CES, nici in comisia paritara de la Ministerul Mediului”, a declarat directorul general al Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie, Constantin Chiriac.
Patronii din sector au explicat ca prin Ordonanta de Urgenta 196 adoptata la finele anului trecut se percep de fapt trei taxe pentru Fondul de Mediu. „Aplicarea unei taxe de trei procente din valoarea de vanzare a masei lemnoase, alte trei procente la valoarea produselor rezultate din prelucrarea lemnului si, prin formularea confuza a unui paragraf, chiar a altor trei procente la valoarea de vanzare a mobilei, reprezinta in fapt o tripla taxare la care sunt supuse produsele pe baza de lemn”, au aratat reprezentantii patronatelor. Ei cred ca dupa dezastruosul an 2005, cand aceste industrii au fost lovite din greu de aprecierea leului, 2006 se anunta si mai dificil, dupa introducerea acestor taxe si dupa cresterea pretului la utilitati. „Este absurd sa se aplice o taxa de trei procente din valoarea de vanzare a produselor din lemn, adica asupra tuturor taxelor continute deja in produsul finit, care nu au nici o legatura cu mediul (CAS, CASS, costuri cu utilitatile). Nu e o taxa la valoarea lemnului, ci la valoarea produsului”, a declarat Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.
Producatorii din domeniu cred ca, de fapt, aceasta taxa este injusta si contrara practicilor europene. „S-a tot spus ca exploatarea lemnului polueaza. Este o eroare imensa. Exploatarea lemnului realizata corect, potrivit normelor stiintifice, este de fapt o actiune de igienizare a padurii”, a spus Ion Sbera, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania. In opinia patronatelor, statul roman prefera sa colecteze banii intr-un fond care s-a dovedit ineficient, in loc sa sprijine intreprinderile in procesul de adaptare la normele europene de mediu.
Modificarea sistemul de taxare pentru Fondul de Mediu va atrage suplimentar, potrivit calculelor facute de patronate din sectorul procesarii lemnului, circa 80-100 milioane euro. „Plata acestor sume nu va putea fi suportata de industrie. Ca urmare, ea va pica tot pe umerii consumatorilor”, au aratat liderii patronatelor. „De exemplu, un kilogram de carton presat pentru ambalaje costa 1,5 lei, iar taxa pentru mediu este de un leu. E clar ca aceasta taxa va fi suportata de beneficar”, a completat Constantin Chiriac. Patronatele considera cel putin stranie destinatia unei parti din sumele colectate la Fondul de Mediu. „Aducerea unor sume mai mari are un efect benefic in primul rand asupra angajatilor Fondului de Mediu si ai Ministerului Mediului. In ordonanta se prevede ca angajatii Fondului de Mediu nu sunt functionari publici, ci personal contractual, iar o parte din sumele colectate pot fi folosite ca stimulente financiare”, a incheiat Constantin Chiriac.

Industria mobilei, profitabila in euro, falimentara in lei

Aprecierea masiva a leului din ultimul an a aruncat industria mobilei intr-o situatie paradoxala. Astfel, daca rezultatele sunt evaluate in euro sau in dolari, sectorul a crescut cu mai bine de 10%. La exprimarea in lei rezulta o diminuare de aproape trei procente. O consecinta imediata a acestei situatii a fost diminuarea numarului de angajati cu circa 10.000 de persoane. „2005 a fost cel mai slab din ultimul deceniu. Anterior acestui moment, ritmul anual de crestere a fost de circa 20%. La calculul in lei, inregistram o diminuare clara a volumului productiei, chiar daca aceasta a crescut in euro. Mii de oameni au fost disponibilizati, iar fabrici cu traditie au falimentat sau sunt pe cale sa intre in faliment”, a explicat Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania. Producatorii de mobila sunt pesimisti in privinta rolului pe care acest sector il va juca in perioada urmatoare in exporturile tarii noastre. „S-a facut mult zgomot cu lansarea strategiei nationale de export. In acel moment s-a tot spus ca sectorul mobilei este prioritar. Nimeni nu face nimic, din contra se pun tot felul de piedici care ne impiedica sa ne dezvoltam prin propriile forte”, a mai spus Aurel Rizea. Exprimat in lei, volumul exportului acestui sector a scazut cu 5,5%. Volumul importului, exprimat in euro, a crescut cu aproape 53 de procente, iar consumul aparent cu 26,5%.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă