15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTranselectrica adauga 10% pe Bursa

Transelectrica adauga 10% pe Bursa

Transelectrica intentioneaza sa suplimenteze, in primul trimestru al anului viitor, actiunile tranzactionate la bursa cu inca un pachet de 10%, a anuntat ieri Stelian Alexandru Gal, directorul general al companiei. De asemenea, pana la jumatatea anului viitor, 3 filiale ale Transelectrica urmeaza sa fie privatizate.
Transelectrica s-a listat anul trecut la Bursa de Valori Bucuresti prin oferta publica de vanzare de actiuni, fondurile atrase fiind de 33 milioane de euro. In acest an, "evolutia titlurilor Transelectrica a fost fluctuanta, pe fondul volatilitatii pietelor de capital internationale, evolutia ratei de schimb leu/euro, dublate de performanta economica moderata a companiei", a precizat Gal.

Valoarea de piata a Transelectrica, stabilita ieri de o cotatie de 36,70 lei/actiune, a ajuns la 2,69 miliarde lei (764,2 milioane euro, 1,1 miliarde dolari), suma care multiplica de 3,6 ori capitalul companiei.  
Titlurile Transelectrica au debutat in 2007 la Bursa cu o cotatie de 36 lei si au atins, pe parcursul anului, un maximum de 49,3 lei pe 7 mai si un minimum de 30,3 lei pe 23 noiembrie, spune Gal. "Intr-o prima etapa, pe baza legislatiei aferente procesului de privatizare, s-au decis restructurarea prin vanzarea de active neoperationale si privatizarea acelor filiale ale caror activitati nu afecteaza misiunea de operator de transport si de stim a companiei: Formenerg, Icemenerg si Icmenerg-Service", a declarat Maria Ionescu, director la Divizia economica. Privatizarea celor 3 filiale (dintr-un total de 6)  se estimeaza ca va fi finalizata in primul semestru al anului 2008.

La privatizarea Institutului de Cercetari si Modernizari Energetice Icemenerg, a Filialei de formare a energeticienilor Formenerg si a Icmenerg-Service vor putea participa si salariatii Transelectrica al caror ultim loc de munca a fost in cadrul companiei, acestia putand cumpara cel mult 10% din actiuni.
Pentru ziua de miercuri, Transelectrica a raportat cea mai mare valoare a consumului electric din ultimii 15 ani, inregistrandu-se un consum in Sistemul Energetic National de 9356 MW, crestere datorata atat de racirea vremii, cat si de o crestere semnificativa a activitatii economice.
In primele luni ale anului, Transelectrica a raportat un profit de 32,6 milioane de lei, de peste cinci ori mai mic decat castigul din perioada similara a anului trecut, iar veniturile au crescut cu 3,5%, la 1,763 de miliarde de lei.

Cele mai citite

Iranul atacă Israelul. Turcia încearcă să-și aducă acasă cetățenii din Liban

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat pe Telegram că au fost lansate rachete din Iran către statul Israel și au ordonat civililor să...

„M-am declarat vinovat de jurnalism”, spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...

Andres Iniesta se retrage din fotbal la 40 de ani!

Legendarul mijlocaș al Barcelonei, Andres Iniesta, își va anunța retragerea oficială din fotbalul profesionist pe 8 octombrie, la vârsta de 40 de ani. După o...
Ultima oră
Pe aceeași temă