23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTranselectrica a confirmat asteptarile investitorilor

Transelectrica a confirmat asteptarile investitorilor

Actiunile societatii Transelectrica au intrat ieri la tranzactionare, la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul TEL, si, din primele minute ale sedintei, au reusit sa invioreze activitatea din piata. Actiunile TEL si-au facut intrarea la un pret de 24,8 lei, in crestere cu 48% fata de cel din cadrul ofertei publice initiale derulate in vederea listarii pe bursa. Transelectrica a pus in vanzare, in data de 14 iunie, 7,33 milioane de actiuni la un pret de 16,8 lei pe titlu. Oferta s-a inchis la 28 iunie si a fost suprasubscrisa de 6,5 ori. In prezent, pachetul majoritar de actiuni al companiei, respectiv 72%, este detinut de Ministerul Economiei si Comertului, iar o cota de 15% se afla in portofoliul Fondului Proprietatea.

Peste 900.000 de actiuni transferate

Potrivit brokerilor, prima zi de tranzactionare a titlurilor TEL le-a confirmat asteptarile. „Dupa ce actiunile TEL au atins un maxim de 25,5 lei, in piata au aparut vanzatorii, iar cursul a inceput sa mai scada. Pretul de inchidere a fost de 22,8 lei/titlu, in crestere cu 35,7% fata de pretul de subscriere, de 16,8 lei/titlu. Ceea ce inseamna ca investitorii care au vandut au obtinut un randament de 35,7% in doar trei luni”, a declarat Alin Brendea, directorul de operatiuni al Societatii de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction.
„Actiunile TEL au avut sustinere din partea fondurilor si a celor care au suprasubscris in cadrul ofertei initiale. Cred insa ca in urmatoarele zile pretul va mai scadea si, in urmatoarea perioada, se va situa undeva in jurul nivelului de 20 lei/titlu”, este de parere reprezentantul unei alte societati de brokeraj.

Bani pentru finalizarea proiectelor in derulare

„Prin listarea pe bursa a Transelectrica vor profita toti actionarii si toata economia romaneasca. Motivatia principala pentru care am listat compania a fost aceea de a obtine mai multe fonduri pentru proiecte de modernizare pe care Transelectrica le are deja in derulare”, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, cel care a deschis sedinta bursiera de ieri. El a precizat ca listarea actiunilor Transelectrica este si in favoarea celor care urmeaza a fi despagubiti de Fondul Proprietatea.
„In primul rand, Fondul Proprietatea va sti exact, avand 15% din actiunile Transelectrica, cat are la dispozitie pentru a da inapoi celor care au fost deposedati in perioada comunista de bunurile lor si, e absolut obligatoriu, prin lege, ca toate actiunile care sunt in cadrul Fondului Proprietatea sa fie listate, astfel incat fondul sa stie in orice moment care este valoarea portofoliului pe care il detine”, a subliniat Seres.

Urmeaza Transgaz, Distrigazurile
si filiale Electrica

Potrivit lui Seres, urmatoarea companie din portofoliul MEC care va intra pe bursa va fi Transgaz, in primavara anului viitor. Oficialul MEC a spus ca, in 2007, vor ajunge la Bursa de Valori pachete de actiuni reprezentand intre 5 si 10% din capitalul Transgaz, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord si al filialelor Electrica privatizate, urmand ca, cel mai probabil din 2008, si titlurile Nuclearelectrica sa fie tranzactionate pe bursa.
Seres a adaugat ca in urmatoarele luni Ministerul Economiei va privatiza prin intermediul bursei mai multe societati din portofoliul institutiei, prin vanzarea in transe de cate 10-15% din titlurile firmelor. Ministrul nu a precizat care sunt companiile vizate.

Cele mai citite

O nouă ediție Tezaur începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Începând cu 7 octombrie, românii au ocazia să investească în titluri de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, oferind dobânzi...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...

Elias Charalambous, mulțumit de victoria lui FCSB: „Disciplina și atitudinea au făcut diferența”

FCSB a obținut o victorie importantă în Europa League, învingând PAOK cu 1-0, deși a jucat în inferioritate numerică din minutul 56. Antrenorul Elias...
Ultima oră
Pe aceeași temă