» Optimismul oficialilor BNR, care indica o revenire pe plus a PIB-ului pentru finalul anului, pare sa se fi topit brusc dupa datele extrem de dezamagitoare publicate saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, presedintele Basescu a avertizat duminica asupra faptului ca scaderea PIB-lui si in trimestrul II inseamna intrarea in recesiune a Romaniei.
Potrivit INS, PIB-ul s-a contractat in primul trimestru cu 6,2%, surprinzandu-i si pe cei mai pesimisti analisti. Dupa ultimele evolutii, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, admite ca primul trimestru nu va fi cel mai prost din punct de vedere economic, asa cum apreciaza majoritatea analistilor si asa cum apreciau anterior chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si economistul-sef al BNR, Valentin Lazea. Croitoru se asteapta la scaderi semnificative in trimestrele urmatoare si spune ca estimarea Fondului Monetar International, de -4%, ar putea sa nu mai fie realista. "Eu cred ca nu este fundul prapastiei. Cred ca si trimestrele II si III vor arata in continuare date negative semnificative. Cred ca mai este loc de scadere economica. Minus patru la suta s-ar putea sa devina la un moment dat nere-alist", a declarat la The Money Channel Lucian Croitoru.
Estimarea avansata de Croitoru este similara cu prognoza revizuita a ING. Potrivit economistilor ING, PIB-ul va continua sa scada cu 8,5% in trimestrul II si cu 9,3% in trimestrul III, iar pe intreg anul, contractia economica sa fie de 7,1%. In plus, consilierul guvernatorului BNR e de parere ca PIB-ul nu va reveni in teritoriul pozitiv mai devreme de trimestrul al treilea din 2010, similar cu prognoza ING. "Nu ma astept la o revenire pe teritoriu pozitiv a cresterii economice mai devreme de al treilea trimestru din 2010", a declarat Croitoru pentru NewsIn. Analistii ING prevad, de asemenea, o revenire pe plus a PIB-ului abia in trimestrul III din 2010, iar pentru tot anul estimeaza o continuare a contractiei economice, cu 0,4%.
Restructurarea datoriei publice
Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, la sedinta de Guvern, ca optimismul BNR nu are acoperire cata vreme va fi scadere a PIB si in trimestrul II, ceea ce inseamna intrarea in recesiune a Romaniei, iar in aceste conditii, Executivul trebuie sa asigure plata salariilor, potrivit NewsIn. "Abia in trimestrul III sau IV poate reusim sa stapanim deprecierea economiei", a mai spus Basescu. seful statului le-a sugerat ministrilor o serie de masuri pentru redresarea economica, cerand Executivului sa se incadreze in fondul de salarii si sa restructureze datoria publica pe termen scurt.
Traian Basescu a afirmat ca este necesara restructurarea datoriei Ministerului de Finante, avand in vedere excedentul de lichiditati din bancile comerciale. "In momentul de fata, datoriile sunt pe termen scurt. Sugerez sa se treaca la o datorie pe termen mediu si lung, si asta inseamna sa se absoarba excedentul de euro care exista in banci, au circa un miliard disponibil. si, de asemenea, intr-o relatie cu Ministerul de Finante, dobanzile ar trebui sa fie foarte mici, tot in jurul a 5% pe termen mediu si lung", a spus seful statului.
» Relansarea investitiilor
Basescu a precizat ieri ca restructurarea datoriei publice ar permite si relansarea investitiilor, in mod deosebit cele in infrastructura, "prin angajarea a 600, 700 sau 800 milioane euro, chiar un miliard, ceea ce ar permite lansarea tuturor contractelor semnate inca din vremea guvernului trecut la Ministerul Transporturilor, dar nu sunt finantate". Astfel, "s-ar compensa oarecum nevoia de creare de locuri de munca, pe de o parte, si deficitul pe care ni-l va genera productia agricola mai slaba de anul acesta", a apreciat Basescu.