Cutremurul din Chile, care a omorat peste 700 de persoane si a provocat pagube estimate la peste 30 de miliarde de dolari, aduce beneficii neasteptate atat pe bursele europene, cat si pe cele asiatice.
Tragedia produsa in Chile, o tara recunoscuta ca fiind cel mai mare producator din lume de cupru (aproximativ o treime din productia mondiala), a facut ca pretul acestui metal sa creasca pe burse cu peste 6 la suta, adica cel mai mare avans din luna aprilie a anului trecut si pana acum. Aceasta crestere a fost influentata si de faptul ca mai multe mine de cupru au fost inchise in urma cutremurului, conform Boursier.com, citat de ziare.com.
Chile are un volum anual al exporturilor de 53 miliarde de dolari, iar jumatate sunt reprezentate de cupru. Cutremurul de sambata a scos temporar din activitate cel putin patru mine. Minele "Codelco" si "Anglo", care si-au oprit temporar activitatea, realizeaza 16 la suta din productia de cupru a statului.
Pretul cuprului a crescut si pe baza temerilor legate de infrastructura avariata, care ar putea face imposibil accesul catre aceasta zona, sustin dealerii. Calamitatile din Chile au blocat aproximativ 5% din productia mondiala de cupru.
"Indicii europeni au avut de castigat, luni, dupa suspendarea productiei cauzata de cutremurul masiv din Chile", a declarat analistul Joshua Raymond, de la City Index.
In Asia, pretul cuprului pe bursa de la Tokyo a castigat 0,45 la suta, iar in Hong Kong a castigat 2,17 la suta, conform AFP. La bursa din Shanghai, actiunile Jiangxi Copper, cel mai mare producator de cupru din China, au sarit mai mult de 5%. Contractele cu livrare in mai de la bursa din New York au crescut cu 6,2%, pana la 7,687 dolari pe kilogram.
Cotatia cuprului cu livrare in luna mai a crescut cu 20,3 centi, adica 6,2%, la bursa New York. Pretul cuprului cu livrare la trei luni a urcat cu 5,6% la London Metal Exchange.
Din fericire, insa, aceasta situatie nu va dura foarte mult, deoarece cele mai mari mine de cupru sunt situate departe de epicentrul cutremurului. "Prejudiciul suferit de minele de productie par minore, iar cel mai mare port in ceea ce priveste exportul de cupru functioneaza normal", sustine Bill Witherell, economist la Advisors Cumberland.