In toate anunturile de joburi, aproape toti angajatorii spun ca vor sa aiba parte de oameni "de echipa". Lucrul impreuna cu colegii este foarte apreciat pentru ca duce la rezultate. Pentru a munci corect in echipa, sunt necesare cateva calitati.
Specialistii in resurse umane sustin ca foarte importante sunt comunicarea si implicarea. Acolo unde nu exista o buna comunicare, apar mai rapid confuzia, conflictele, dezamagirea. Iar acolo unde nu exista implicare, rezultatele vor fi foarte slabe.
Munca in echipa, spune trainerul Marian Rujoiu, inseamna, in primul rand, sa nu-l incurci pe celalalt. "Mai sunt necesare modestia, priceperea, bunul-simt si profesionalismul. Totodata, colegii trebuie sa gaseasca in dumneavoastra un sprijin permanent, atat in plan profesional, cat si personal", mai spune Marian Rujoiu.
Regulile sunt importante
Dina Taralunga, consultant in resurse umane la Ascent Group, este de parere ca un om de echipa trebuie sa fie "tolerant, deschis la diversitate, sa se adapteze usor si sa respecte parerea celuilalt". De asemenea, mai spune specialista, foarte importanta este respectarea regulilor stabilite de echipa, de exemplu programul de lucru. "Un om de echipa stie sa-si sustina punctul de vedere, dar respecta si parerea celuilalt", adauga ea.
Experta in resurse umane Cristina Postolache subliniaza si un alt aspect: succesul apare mult mai repede daca ai cu cine sa-l impartasesti!
"Daca nu aveti natural inclinatia de a fi om de echipa, experienta va va invata ca v-ar fi mult mai usor sa aveti succes daca nu vreti sa le faceti pe toate singur. Fiecare dintre noi are experienta si abilitati diferite, precum si inclinatia naturala de a face mai bine si mai repede anumite lucruri", considera specialista.
Beneficii majore
Daca membrii unei echipe se sustin, se ajuta si colaboreaza strans, fiecare va contribui cu ce are mai valoros. Practic, fiecare va veni in echipa cu ceea ce stie cel mai bine sa faca.
In acest fel, spune specialista Cristina Postolache, va creste nivelul de motivare individuala, iar rezultatele echipei vor aparea mult mai repede decat in cazul unui grup in care fiecare trage, inutil, in directii total diferite.
Calitati necesare
» Respectul. Cel mai simplu mod pentru a fi respectat este sa dai dovada de sinceritate si integritate.
» Adaptabilitatea. Controlati-va impulsul de a va impune stilul si acceptati ca majoritatea are puterea de decizie.
» Orientarea catre soluTii. Adesea se vorbeste despre aceasta, insa cei mai multi dintre membrii unor echipe nu vad mai departe de propriul interes, iar de aici apar toate problemele care duc la ratarea obiectivelor.
» CompetenTa. Atunci cand colaboram cu oameni competenti, avem incredere ca acestia vor face munca de calitate si ne putem baza pe ei. Competenta cladeste o echipa durabila si puternica.
» SimTul umorului. Nu trebuie sa uitati sa va distrati. O gluma buna sau o observatie amuzanta echilibreaza balanta dintre seriozitate si relaxare si alunga ostilitatea intr-o situatie de criza.
Sursa: Alina Botezatu, managing partner, Perspective Group