Coface Romania, societate care activeaza in domeniul managementului riscului de credit, a premiat companiile cu risc comercial minim, adica cu o mica probabilitate a aparitiei incapacitatii de plata pe parcursul unui an. Topul a fost realizat pe baza bilanturilor economico-financiare oficial inregistrate la data de 31 decembrie 2004.
La acea data, 410.514 companii aveau bilantul depus, din care 166.208 (40% din total) erau firme cu datorii la bugetul de stat, iar alte 125.077 (30% din total) inregistrau pierderi. Selectarea firmelor a avut in vedere tipul de formular de bilant depus de societatile analizate. Potrivit reprezentantilor Coface, aceasta optiune a fost aleasa deoarece permite folosirea a trei criterii cumulate – si anume cifra de afaceri, totalul activelor si numarul mediu de salariati. Astfel, au fost selectate trei mari grupe de companii – care depun bilantul conform reglementarilor armonizate cu directivele europene, care depun bilantul simplificat si microintreprinderi. Pornind de la clasele de risc Coface, indicatorii care s-au avut in vedere in cercetarea companiilor au fost gradul de indatorare, solvabilitatea si lichiditatea.
Criteriu final, cifra de afaceri
„Oricum, companiile romanesti isi achita, in general, facturile catre partenerii externi. Nu acelasi lucru se intampla insa cu tranzactiile comerciale din Romania, care sunt achitate cu intarziere in 75% din cazuri”, a declarat Cristian Ionescu, director general Coface Romania.
Totodata, a fost utilizat un model statistic de praguri bazat pe clase de risc, respectiv sub nivelul mediu, scazut si foarte scazut. Pentru a putea fi considerata cu risc comercial minim, o companie a trebuit sa treaca cumulativ pragurile statistice pentru cei trei indicatori studiati. In plus, au fost stabilite alte doua criterii de eligibilitate pentru firmele care treceau de prima selectie conform modelului de praguri, adica profitabilitatea si fara datorii la bugetul statului. Criteriul final de departajare si ierarhizare a fost cifra de afaceri de la sfarsitul anului 2004.
Industria extractiva
Petromservice Bucuresti
Foraj Sonde Targu Mures
Argos Cernavoda
Bega Minerale Industriale Aghiresu
Cominex Nemetalifere Cluj-Napoca
Constructii
Energomontaj Bucuresti
Deltacons Tulcea
Conarg Pitesti
Amarad Arad
ICIM Arad
Comert
Metro Cash&Carry Otopeni
Rompetrol Downstream Bucuresti
OMV Romania Mineraloel
Procter&Gamble Marketing Romania
Selgros Cash&Carry Brasov
Hoteluri si Restaurante
SIND Romania
Turism Felix, Baile Felix
Alpha Rocas Otopeni
Bucuresti Turism
Sinaia SA
Transporturi si Telecomunicatii
RomTelecom
Orange Romania
Mobifon Bucuresti
Atlassib Sibiu
Carpatair Giarmata-Vii