» "Trebuie sa producem mai bine, mai mult si sa consumam mai putin."
» "Batalia se va da pe marimea deficitului fiscal."
» "Evenimentele din Italia te fac sa nu visezi ca in Romania nu vor creste salariile."
Scumpirea alimentelor, corectia cursului de schimb si deteriorarea anticipatiilor inflationiste au determinat banca centrala sa modifice, in urcare, estimarea de inflatie anuala pana la 5,7% pentru finalul anului 2007, a explicat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Prognoza anterioara, de 3,9%, a fost contrazisa brutal de cresterile masive de preturi din ultimele luni, insa banca centrala si-a mentinut tinta de inflatie, plasata intr-un culoar situar intre 3 si 5%. Inflatia s-a accelerat timp de trei luni consecutiv, incepand din luna august, pana la un nivel anual de 6,3% atins in septembrie, din cauza secetei severe care a scumpit alimentele. Isarescu a avertizat ca alimentele s-au scumpit in toata lumea si astfel efectele secetei nu au fost compensate de importuri. De altfel, raportul trimestrial al bancii centrale vorbeste de inflatie "importata" si se refera la realitatea accelerarii inflatiei la nivel global. Banca centrala a revizuit in crestere de la 3,7 pana la 4,3% si estimarea sa pentru inflatia anului 2008, pastrandu-si totodata tinta de 3,8%. Isarescu a explicat estimarea prin asteptarile privind scumpirea alimentelor pe baza evolutiei preturilor internationale.
"Noi am facut tot ce s-a putut"
Amenintarea inflatiei, deteriorarea deficitul contului curent si amplificarea turbulentelor pietelor financiare internationale vor crea probleme economiei romanesti, pe care banca centrala nu le mai poate rezolva prin instrumentele politicii monetare, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu la prezentarea raportului despre inflatie. "Noi am facut tot ce s-a putut", a spus Isarescu dupa ce a evocat strategiile monetare care au sustinut temperarea inflatiei, stabilitatea monedei nationale si cresterea accelerata a economiei.
Guvernatorul a reluat indemnul de a tine in frau cheltuielile bugetare si l-a extins pentru urmatorii trei ani. "Idei de tipul lasati ca dam noi drumul la cheltuieli, ca vine banca centrala si strange sunt periculoase, ascund riscuri", a spus Isarescu. El descrie instrumentul dobanzii de politica monetara ca o pedala pe care banca centrala apasa si care poate aprecia leul la niveluri nesustenabile, dar nu poate compensa ceea ce el numeste politicile fiscale relaxate. "Apare pericolul sa se corecteze spontan cursul, ceea ce ar crea un dezechilibru", a adaugat guvernatorul bancii centrale. "Batalia se va da in marimea deficitului bugetar. El va constitui reglajul fin", a spus Isarescu, desi "deficitul de cont curent e creat de sectorul neguvernamental, de expansiunea creditarii de catre banci, prin cresterea rapida a imprumuturilor, de companii si de investitori".
"Nu ne dorim programe economice neviabile"
Guvernatorul le-a recomandat strategilor partidelor politice care alcatuiesc in acest moment programe electorale sa nu incerce sa seduca electoratul cu masuri populiste, care ar dezechilibra economia.
"Suntem inaintea campaniilor electorale, nu ne dorim sa se construiasca programe economice cu care se vor castiga alegerile si care sunt, in esenta, neviabile", a spus guvernatorul, care a avertizat, in completare, ca "tara a intrat in alt ciclu economic, o data cu economia mondiala".
In plus, "trebuie sa pregatim tara pentru o corectie a deficitul de cont curent", a mai spus Isarescu. "Trebuie sa producem mai bine, mai mult si sa consumam mai putin."
Guvernatorul a recomandat construirea unui "mix" de politici monetare, fiscale, salariale, centrate pe continuarea reformelor structurale, care "sa duca la cresterea productivitatii si a competitivitatii". Desi avertizeaza ca salariile au urcat intr-un rimt superior cresterii productivitatii, Isarescu a abandonat avertismentul privind necesitatea tinerii in frau a acestora. "Realist vorbind, nu putem pune baza pe temperarea cresterilor salariale. Evenimentele din Italia te fac sa nu visezi ca in Romania nu vor creste salariile."