-2.9 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025

Termoficarea, pe butuci

Întrebări esențiale

Când vor avea căldură bucureștenii racordați la serviciul public de termoficare?

Suntem aproape de jumătatea iernii, temperaturile scad semnificativ, dar caloriferele locuitorilor Capitalei, racordați la serviciul public de termoficare, sunt, în cele mai multe cazuri, reci sau foarte slab încălzite.

Primăria Capitalei susține că are deschise, în prezent, șapte șantiere pentru lucrări la rețeaua de termoficare.

Când s-ar putea remedia situația?

Municipalitatea susține că lucrările majore se vor finaliza după încheierea sezonului de termoficare.

Primăria Capitalei susține că echipele companiilor municipale sunt pregătite să intervină, în cazul apariției unor avarii.

Ne aflăm la doar câteva zile distanță de jumătatea iernii, meteorologii au anunțat temperaturi scăzute pentru perioada imediat următoare, dar caloriferele celor mai mulți bucureșteni, racordați la sistemul public de termoficare, sunt reci sau foarte puțin încălzite.

Așa numitele “cartiere dormitor” ale Capitalei, dar și zone centrale ale Bucureștiului sunt împânzite, la această dată, cu șantiere, unde administrația publică locală execută lucrări la rețeaua de termoficare.

“Primăria Municipiului București realizează lucrări la reţeaua de termoficare prin intermediul a două companii municipale, respectiv Compania Municipală Energetica București (CMEB S.A.) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A (CMTEB S.A.), fiind deschise în prezent 7 șantiere, astfel:

– CMEB S.A. desfășoară ucrări la Obiectivul 2 – Magistrala II Sud (zona Bobocica).

– CMTEB S.A. are deschise șase șantiere. Patru dintre acestea sunt amplasate în sectorul 6, respectiv în zona străzii Paralutelor  – punctul termic 1 – 2 Roșu, Bulevardului Preciziei (CM 27 CT), în strada Moinești – în fața Școlii nr. 309 și la Piața Răzoare (CS12 – C41 Piața Răzoare). Alte două șantiere sunt deschise în sectoarele 2 și 3, respectiv cel de la Doamna Ghica (CP – C8 – CG9 – Doamna Ghica) și Calea Vitan (TR CMV1 și CM V2)”, se arată într-un răspuns oficial al Primăriei Municipiului București (PMB), adresat cotidianului național “România liberă”.

 

Șantierul pustiu

Deplasați la fața locului, reporterii “România liberă” nu au găsit însă niciun lucrător, zilele trecute, pe mai multe șantiere deschise pentru rețeaua de termoficare, precum cel de pe Calea Vitan sau cel de pe Strada Moinești, din sectorul 6.

“Lucrările de inlocuire a conductelor din șantierele CMTEB SA, aflate în diferite stadii de execuţie, se vor finaliza după terminarea sezonului de încălzire 2020 – 2021. Referitor la lucrările CMEB S.A, termenul de execuție este de 14 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările la Obiectivul 2 amintit mai sus au fost demarate în iulie 2019”, ne-a mai precizat PMB.

Primăria Capitalei susține că, anul precedent, au fost schimbați mai mulți kilometri din rețeaua publică de transportare a agentului termic.

“În 2020 s-au înlocuit după cum urmează:

– 3,7 km rețea principală cu conductă preizolată;

– 19,7 km rețea principală cu conductă normală;
– 49,5 km rețea secundară”, ne-au mai menționat reprezentanții administrației publice locale.

La mila vremii

Municipalitatea mai susține că realizarea lucrărilor planificate depinde și de condițiile meteorologice.

“În ceea ce privește CMEB S.A., la Obiectivul 2 – Magistrala II Sud (zona Bobocica), după instalarea sistemului de provizorat vor continua lucrările de înlocuire a rețelei vechi de termoficare, atâta timp cât vremea va permite. În această perioadă echipele CMTB S.A. nu mai desfășoară lucrări programate, însă, în cazul apariției unor avarii, acestea vor lucra în regim continuu pentru remedierea, în cel mai scurt timp, a problemelor apărute”, ne-a mai precizat Primăria Capitalei.

Administrația locală susține că bucureștenii sunt informați în legătură cu problemele apărute la rețeaua de termoficare.

“Referitor la lucrările derulate de CMEB S.A., vă informăm că acestea se realizează fără afectarea furnizării energiei termice. Pe site-ul Companiei Municipale Termoenergetica București – www.cmteb.ro – la secțiunea FUNCȚIONARE SISTEM TERMOFICARE sunt actualizate în regim continuu opririle furnizării agentului termic, cu menționarea cauzelor opririi, a zonelor afectate, precum și a orelor estimate pentru repunerea în funcțiune a furnizării agentului termic”, ne-a mai explicat reprezentanții administrației.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, declara recent că subvenţia pentru încălzire este „o anomalie”, care se datorează lipsei investiţiilor din reţeaua de termoficare.

„În ceea ce priveşte subvenţia pentru termie, aceasta este o anomalie, pe care, din păcate, trebuie să o perpetuăm în următorii ani. Ea vine din faptul că ani de zile nu s-a investit în reţeaua de termoficare. Noi practic, prin această subvenţie, plătim pierderile pe care lipsa investiţiilor le face să existe”, a declarat Nicuşor Dan în cadrul unei emisiuni tv.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Parlamentul României alocă peste 3 milioane de lei pentru asigurări auto și mentenanța sălilor de plen

Modalitatea de atribuire a contractelor de achiziții publice este prin licitație deschisă, online Cele două camere ale Parlamentului României au anunțat achiziții importante pentru servicii...

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...
Ultima oră
Pe aceeași temă