13.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTermocentrale de 2 miliarde euro in Oltenia

Termocentrale de 2 miliarde euro in Oltenia

» Doua companii au achizitionat circa 140 de hectare pentru a construi doua termocentrale moderne.

» Complexurile energetice construite in anii ‘70 au randamentul la jumatate
fata de o centrala noua.

» Pentru alimentarea noilor termocentrale se va utiliza lignit extras din zona Oltenia.

Mai multe companii europene din domeniul energiei sunt interesate sa investeasca in doua termocentrale in judetul Gorj, pentru constructia acestora achizitionandu-se deja o parte din necesarul de teren. Pentru alimentarea centralelor cu lignit reprezentantii companiilor au avut o serie de discutii cu conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), unul dintre principalii furnizori de carbune pentru producatorii de electricitate din Romania, au precizat liderii Federatiei Nationale Mine si Energie (FNME). Finalizarea constructiei termocentralelor din Gorj ar urma sa se faca pana in 2013.

Retehnologizarea ar costa prea mult
"Modernizarea si aplicarea masurilor de protectie a mediului conform directivelor europene si internationale pentru actualele complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) sunt estimate la circa 2,2 miliarde euro. Majoritatea grupurilor energetice sunt construite in anii ‘70-‘80, unele si-au depasit durata de viata, iar randamentele sunt foarte scazute.

O solutie foarte buna este construirea unor grupuri energetice noi, cu randamente de 45-49%, fata de 22-33% cat au in prezent. Pana in 2013 cateva companii care probabil se vor asocia in consortii vor construi doua termocentrale in judetul Gorj", a declarat Marin Condescu, presedintele FNME. EnBW din Germania si Riviera din Portugalia se pare ca sunt doua dintre companiile ce investesc in constructia termocentralelor.

Una dintre termocentrale, cu o putere de 800 MW, ar putea fi construita la Plopsoru, in satul Sardanesti, situat intre complexurile energetice Turceni si Rovinari. Capacitatea de productie a unitatii ar putea fi majorata la 2.500 MW. A doua termocentrala, de 500 MW, ar urma sa fie amplasata la Motru, in urma unui studiu de fezabiliate realizat in urma cu un an. Pentru prima centrala au fost achizitionate 71 de hectare, iar pentru a doua circa 70 de hectare.

STOCURI
» Contracte cu SNLO

"Comasarea de termocentrale in zona, unde sunt deja complexurile enrgetice, ar putea ridica problema asigurarii necesarului de carbune pentru toate capacitatile. Aceste complexuri energetice pentru eficientizare ar fi trebuit sa fi fost privatizate pana acum, si nu doar sa se faca cheltuieli cu reabilitarea lor, fara retehnologizare", a precizat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie – IRE. Referitor la problema alimentarii cu carbune a noilor termocentrale, Marin Condescu a declarat ca investitorii au discutat deja cu reprezentantii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia pentru asigurarea unor cantitati de 4-6 milioane tone/an pentru noua termocentrala de langa Rovinari si de 3-5 milioane tone/an pentru termocentrala de langa Motru.

Cele mai citite

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă