-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTerenuri de 513.000.000 euro

Terenuri de 513.000.000 euro

» Primele zece tranzactii cu terenuri din Capitala au miscat anul trecut 513 milioane de euro pentru 72,9 hectare.

» Cinci tranzactii mari au vizat terenurile unor foste platforme industriale, la un pret mediu de 645 de euro/mp.

Cea mai scumpa tranzactie cu terenuri a anului 2007 a fost preluarea de catre Raiffeisen Evolution a unei suprafete de 11 hectare din Bucuresti, pentru care a platit 90 milioane de euro. Anul trecut primele zece tranzactii cu terenuri au miscat peste o jumatate de miliard de euro (513 milioane de euro) in schimbul unei suprafete egale cu 0,03% din Capitala (72,9 hectare), potrivit companiei Atisreal Romania, parte a grupului financiar francez BNP Paribas.

Desi preturile terenurilor sunt diferite de la un cartier la altul, marile tranzactii, care implica suprafete de dimensiuni mari, se fac la cotatii inferioare pietei. Astfel, pretul mediu al primelor zece afaceri cu terenuri s-a situat la aproximativ 703 euro pe metrul patrat.
Potrivit specialistilor Atisreal, cumparatorii terenurilor au fost, in cea mai mare parte a cazurilor, fondurile de investitii, precum si companii care dezvolta proiecte imobiliare. "Cresterea constanta a cererii pe piata a fost sustinuta de aportul important de capital al fondurilor de investitii si companiilor care gestioneaza proprietati imobiliare", considera Ioana Momiceanu, directorul Atisreal Romania.
Aceasta apreciaza ca fondurile de investitii au in vedere piata din Romania in scopul diversificarii portofoliului imobiliar si al diminuarii riscurilor.

"Piata terenurilor a fost dominata de cumparatori straini, majoritatea originari din Israel, Spania, Grecia, Marea Britanie si Irlanda. Investitorii urmaresc, in principal, comasarea unor loturi de mici dimensiuni, pentru dezvoltarea unor proiecte industriale sau rezidentiale de anvergura", considera oficialul Atisreal Romania.
In functie de valoare, topul tranzactiilor cu terenuri de anul trecut a fost dominat de Raiffesein Evolution, divizia imobiliara a grupului Raiffesein, cu 90 milioane de euro, Afi Europe, dezvoltatorul Cotroceni Park, cu 77,5 milioane de euro, Rosebud Medical, cu 72,9 milioane de euro, Bellrom si Real4you cu cate 60 milioane de euro. Urmatoarele cinci clasate au fost fondul irlandez de investitii Caelum Development, cu 53 milioane de euro, compania Gran Via din Spania – 42 milioane de euro, compania spaniola IUE Lider – 30,6 milioane de euro, investitorul spaniol Gran Via – 17,5 milioane de euro si compania maghiara Ablon Group – 9,5 milioane de euro.
Studiul citat a evidentiat totodata ca la totalul tranzactiilor cu terenuri de anul trecut a contribuit si retragerea din circuitul agricol a unei suprafete de teren de 110 hectare din Bucuresti si 490 de hectare in judetul Ilfov, realizata la nivelul anului 2006.

Cinci afaceri din Top 10 au vizat terenuri industriale

Cinci dintre cele mai mari zece tranzactii de anul trecut au fost realizate cu terenuri apartinand unor foste fabrici comuniste.
Pretul mediu rezultat in cazul celor cinci tranzactii cu terenurile fostelor platforme industriale a fost de 644,75 de euro pe metrul patrat, la o valoare a tranzactiilor de 227,6 milioane de euro si o suprafata de 35,3 hectare de teren.
Pe de alta parte, analistii Atisreal au mai aratat ca la nivelul anului 2007 cele mai ridicate preturi la terenuri au fost inregistrate in zona Primaverii, respectiv 4.000-4.500 de euro/mp, Unirii – 2.200-3.500 euro/mp, Herastrau Nord – 2.000-2.500 euro/mp, in timp ce in cartiere valoarea medie a unui metru patrat de teren a variat intre 150 si 1.300 de euro.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă