Teraplast este al doilea producator de PVC care scoate in piata bursiera intre 20% si 25% din capitalul companiei.
» Ofertele se vor onora in functie de cel mai bun pret de subscriere.
» Compania estimeaza o cerere dubla fata de oferta de actiuni.
Teraplast Bistrita, cel mai mare procesator de PVC de pe piata romaneasca, intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prin intermediul unei oferte publice primare de vanzare (IPO) ce s-ar putea ridica la peste 23 milioane euro, cea mai mare dintre primele patru oferte derulate in acest inceput de an. Pentru urmatorii cinci ani Teraplast are un plan ambitios de investitii, de 66 milioane euro, in principal pentru cresterea si diversificarea productiei. O parte din aceste investitii ar putea fi finantata de bani ce vor fi stransi prin oferta publica.
Oferta se va desfasura intre 7 si 17 aprilie si prevede vanzarea a 49,65 milioane actiuni (20% din capitalul social actual), la un pret cuprins intre 1 leu si 1,4 lei, ceea ce reprezinta echivalentul unei sume totale cuprinse intre 49,65 milioane lei (13,35 milioane euro) si 69,5 milioane lei (18,7 milioane euro), potrivit prospectului de emisiune realizat de Raiffeisen Capital&Investment (RCI), managerul ofertei. In functie de cererea de actiuni, oferta s-ar putea majora cu inca 5% (12,4 milioane actiuni), pana la 62,06 milioane actiuni. Astfel, valoarea totala a IPO-ului s-ar putea situa intre 62,06 milioane lei (16,7 milioane euro) si 86,9 milioane lei (23,35 milioane euro).
Actionarii companiei au aprobat majorarea cu 20% (eventual cu 25%) a capitalului social in sedintele din 19 septembrie 2007 si 28 februarie 2008. In cazul unei majorari cu o cincime, prin subscriere integrala, Teraplast va putea atrage fonduri nete de minimum 48,4 milioane lei si de maximum 67,8 milioane lei, ceea ce conduce la costuri de aproximativ 2,45% din valoarea ofertei. Metoda de intermediere va fi metoda celei mai bune executii. Astfel, daca cererea va depasi oferta, subscrierile se vor ordona descrescator dupa pretul de subscriere. Pretul din oferta va fi stabilit in urma unor consultari cu conducerea Teraplast, obiectivul fiind acela de a se depasi de cel putin doua ori oferta si de a atrage un numar cat mai mare de actionari, pentru a fi indeplinite cerintele de listare la prima categorie a BVB. Daca gradul de subscriere nu va depasi 200%, pretul de subscriere va fi cel minim.
In urma acestei oferte, Teraplast Bistrita va deveni ce-a de-a doua companie din domeniu listata la BVB, dupa Alumil Rom Industry (ALU), care este unul dintre principalii furnizori de profiluri din aluminiu si din PVC. Alumil s-a listat la Bursa in urma cu un an. Teraplast Bistrita face parte din Grupul Teraplast, alaturi de Politub, la care detine 50% din actiuni, si de Plastsistem, in cadrul careia este actionar majoritar (cu 70,42%).
Profit in crestere
Teraplast Bistrita a obtinut in 2007 un profit net de 17,6 milioane lei (5,27 milioane euro), in crestere cu 11% fata de anul anterior, in vreme ce profitul operational a urcat cu 26%, potrivit datelor financiare preliminare. Ritmul de crestere a profitului net, in comparatie cu cel al profitului operational, a fost influentat negativ de deprecierea cursului de schimb. Afacerile companiei au avansat cu o treime (32%), pana la 186 milioane lei (55,7 milioane euro).
In prezent, Teraplast are un capital social de 24,8 milioane lei si ii are ca principali actionari pe Dorel Goia (39,36%), Emanoil Viciu (24,53%), SIF Banat-Crisana (13,08%) si Marley (9,21%). In urma unei majorari a capitalului cu 20%, Dorel Goia si Emanoil Viciu ar exercita fiecare un control sau o pozitie semnificativa in luarea deciziilor in adunarile generale ale actionarilor, iar anumite decizii sa nu poata fi luate fara participarea si votul acestora, se specifica in prospectul de emisiune.
Inca din 2007, Teraplast a demarat un proces de relocare a tuturor activitatilor de productie in localitatea Saratel, situata la 10 km de Bistrita, unde pe o suprafata de 20 de hectare se construieste un parc industrial. Procesul de relocare este estimat sa se incheie pana la finalul anului 2008, iar in urma acestuia se va elibera un teren de 8,7 hectare, evaluat de companie la cel putin 8 milioane euro.