1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTehnica vanzarilor incrucisate

Tehnica vanzarilor incrucisate

Nu stiu cum poate un broker sa spuna ca pe Rasdaq analiza tehnica nu este potrivita, in general, pentru luarea unei decizii investitionale, deoarece ii lipseste lichiditatea. Dar, in conditiile in care joi, pe SIF Oltenia (SIF5) s-au tranzactionat doar 132.000 actiuni (de 10 ori sub media anualizata), nu vad unde este acea lichiditate specifica unei actiuni veritabile, tocmai intr-un sector, cel financiar, care ofera zilnic 65% din volumul BVB.

 

Cand vorbim de lichiditate vorbim de ceva relativ, si nu definitiv, si ea depinde foarte mult de directia si marimea asteptarilor investitorilor din piata, iar translatarea capitalului de pe o actiune pe alta se poate realiza oricand. Cred ca multi au observat cross-urile (tranzactiile incrucisate realizate acum 2-3 zile) la actiunea SIF3, ca urmare a strategiei a 2-3 mari investitori. Cross-urile sunt des folosite in piata noastra pentru a crea impresia unei lichiditati sporite si a atrage in plasa investitorii neavizati, care spera sa prinda si ei trendul respectiv. De regula insa, multi dintre acestia cad prada acestui joc: raman captivi lipsei de lichiditati si cu mari pierderi potentiale.

Ei bine, aceste miscari pot fi semnalate de analiza tehnica chiar si pentru un investitor mai putin avizat. In absenta marilor investitori straini, speculatorii romani exersati isi aleg una sau mai multe actiuni si-si fac jocul obtinand astfel mari profituri in detrimentul celor care vor pierde.

Cazul supus azi analizei este cel al societatii de constructii COMNORD (COSC), listata la sectia Rasdaq, piata XMBS, deoarece in ultimele 3 zile a avut o evolutie de exceptie, evidentiata prin 2 zile de cresteri cu cca. 38% (24,5%/8 iulie si 13,5%/9 iulie) si o prima zi de corectie de 8,5%, la nivelul pretului de inchidere. Ceea ce frapeaza, la o prima analiza, este cresterea subita a lichiditatii, de regula de cateva ori pentru cel putin doua zile la rand, urmata de o pauza pentru respiro, de regula o mica corectie negativa. Scaderea din a treia zi da posibilitatea asa-zisilor "market makeri" ai actiunii sa-si marcheze profiturile partiale. In cazul COSC cred ca este vorba atat de urmarirea reactiei pietei, dar si de marcare partiala de profit.

Vom calcula randamentul investitiei luand pretul/actiune de 8,3500 lei, valoarea investitiei de 8350 lei si pretul de vanzare de 11,8000 lei. In acest caz profitul brut ce se putea obtine, in cele doua zile, la mia de actiuni detinute, era de 3.450 lei sau 41% ((11,800-8,350)*1000). Faptul ca volumul a crescut de cca. 7 ori in cea de a doua zi de crestere a cotatiei, iar din volumul acumulat s-au vandut pe 10 iulie doar 450 actiuni, putem presupune ca nu exista presiune mare la vanzare pentru o depreciere mai mare, iar cei care au acumulat au ales sa pastreze actiunile, caz in care ne putem astepta si la alte acumulari in viitor si deci la noi cresteri de pret. Fundamental actiunea se prezinta bine. In acelasi timp, daca vom analiza graficul Intraday din data de 9 iulie, cand volumul a fost cel mai mare, vom constata ca la ora 13.26 (atunci cand, de regula, intra institutionalii in piata) avem o vanzare/cumparare a 42.000 actiuni, adica a peste 90% din lichiditatea zilei facuta de unul dintre actionari – Tivichi Sterie.

 

Cine a cumparat aceste actiuni este greu de spus, deoarece la tranzactii persoane initiate apare doar unul dintre actionari – fondul Naveco Limited cu doar 3.523 actiuni; pentru restul, pana la 42.000, nu avem inca date despre cumparator. Cine nu urmareste zilele cu volume "SPIKE", destul de rare in evolutia COSC, ar putea crede ca a fost o avalansa de cumparatori dornici sa devina actionari la COSC (de 7 ori volumul intr-o zi spune multe, iar tehnicienii ar fi tentati sa afirme ca ceva interesant se va petrece in piata).

In aceste conditii, daca lichiditatea actiunii COSC isi va reveni, in urmatoarele zile la cote in crestere (de ex. cateva mii), pretul actiunii va ramane pe partea superioara a liniei mediei mobile exponentiale de 5 zile (EMA 5), dar si a liniei mediei mobile de 20 de zile (SMA 20) si pretul va reveni pe crestere, avand tendinta de a testa pragul de rezistenta de la 12,3000 lei, format de linia mediei mobile de 100 de zile (SMA 100). Odata trecut acest prag, putem sa ne asteptam la noi cresteri, urmatorul prag de rezistenta mai important fiind la 13,4000 lei. Depinde si de evolutia pietei in general, dar si de conjunctura internationala.

 

In caz contrar, in absenta marilor actionari interesati, scaderile se pot accentua, mai ales pe o lichiditate in descrestere pana la un prim prag de suport din zona lui 10,0000 lei. Ipoteza ar fi ca, atunci cand un detinator puternic doreste sa vanda la un pret interesat, el poate trage de cotatii in sus, catre pretul tintit, iar transferul incepe de abia atunci. Daca domnul Sterie mai are de vandut COSC pe piata (desi ma indoiesc), atunci pretul ar mai putea testa cel putin o data zona de peste 11,0000 lei. Pana atunci avem doar un prim semnal de atentionare a cresterii oferit de MACD si confirmat de pozitia pozitiva a indicatorului CCI.

Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă