O societate din Piatra Neamt, IDAC Export 2000, a stabilit un record in ceea ce priveste suma primita de la statul roman sub forma unor rambursari ilegale de TVA. Prin simpla inregistrare in contabilitate a unor livrari de cherestea care nu s-au efectuat niciodata, firma din Piatra Neamt a pretins si a primit de la stat suma de 312 miliarde lei, adica peste 10 milioane de dolari in mai putin de un an.
Livrari fictive de 1911,6 miliarde lei
Potrivit comisarilor care au efectuat investigatia, IDAC Export 2000 a solicitat si incasat rambursari TVA in suma totala de 312 miliarde lei, in perioada ianuarie 2004-februarie 2005, aferente unor pretinse „livrari de cherestea”, in valoare de 1.911,6 miliarde lei. Firma din Neamt a sustinut ca aceste produse au fost „exportate in comision” prin AXON Impex SRL din Bucuresti. „Verificarile noastre efectuate la AXON Impex SRL din Bucuresti au evidentiat ca aceasta societate nu a mai avut relatii comerciale cu IDAC Export 2000 din luna august 2001. Situatia a fost confirmata si de organele vamale, in evidentele carora nu au fost identificate respectivele exporturi”, au stabilit comisarii Garzii.
Suspiciunea investigatorilor Garzii Financiare a crescut atunci cand administratorul IDAC Export 2000 a refuzat in mod repetat sa prezinte documentele pentru control, iar in data de 14 iunie 2005 a motivat distrugerea, din cauza unui incendiu, a tuturor evidentelor contabile ale societatii sale.
Comisarii Garzii nu au crezut insa varianta unui incendiu salvator. „Precizam ca incendiul invocat, in care ar fi fost implicat un autoturism ce transporta evidentele contabile, nu a fost confirmat de organele de pompieri sau politie si ca, in mod obiectiv, distrugerea integrala in acest eveniment a evidentei contabile aferente unei perioade de patru ani nu este credibila”, au apreciat acestia.
Pentru a face lumina, Garda a cerut de la Directia Generala a Finantelor Publice Neamt dosarele fiscale ale IDAC Export din ultimii doi ani, descoperind ca acestea nu cuprindeau date care sa conduca la identificarea furnizorilor de cherestea si nici elemente care sa certifice efectuarea exporturilor in comision de catre AXON Impex.
Intregul circuit, cercetat de ONPS
Garda Financiara a sesizat deja Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor pentru a identifica circuitul financiar in care au fost introduse sumele rezultate din rambursari.
Sectia Garzii Financiare Neamt a mai constatat ca tranzactiile in curs de desfasurare ale aceleiasi societati, prin care se incerca exportul unei cantitati de 7.037 rulmenti, cu valori supraevaluate, sustinandu-se preturi intre 259 euro si 23.277 euro pentru un rulment, aveau ca pretins furnizor o firma-fantoma. Astfel s-a reusit prevenirea unei noi rambursari de TVA care ar fi pagubit bugetul cu alte 36 miliarde lei.