Ramanand ferm pe pozitie in privinta mentinerii taxei de prima inmatriculare, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a pus ieri necesitatea introducerii acestui bir pe seama fenomenului de incalzire globala. In acest context, spune ministrul, autoritatile trebuie sa se preocupe de protectia mediului.
“In actualul context al schimbarilor climaterice, protectia mediului este un deziderat global. Este vorba de o taxa cu caracter ecologic. (…) Nu veniturile bugetare ne-au interesat la aceasta taxa”, a declarat Sebastian Vladescu.
Revenind in zona tehnica, serioasa, ministrul a precizat ca din partea Comisiei Europene nu exista nicio interdictie in a introduce o asemenea taxa cu caracter ecologic. Obiectiile Comisiei vizeaza insa o anume discriminare care s-ar face intre tranzactiile cu autovehicule aduse din UE si cele intre doi cetateni romani.
In aceasta nota, oficialii europeni au avansat alta varianta de taxare cu caracter ecologic. Ar fi vorba de introducerea unei taxe anuale pentru fiecare autovehicul, dependenta de gradul de poluare. Totusi, spune ministrul, nu se poate recurge la o asemenea solutie atata vreme cat sunt foarte multi romani care au autovehicule non-euro si veniturile nu le permit sa plateasca un bir atat de mare.
Una peste alta, taxa ramane in vigoare. Cel putin pana saptamana viitoare, cand Sebastian Vladescu va prezenta in sedinta de Guvern propunerile referitoare la mecanismul de calcul al taxei, decizia finala urmand a fi luata de Executiv.
Posibil compromis cu piata de capital
Tot ieri, ministrul a anuntat ca este posibil sa se ajunga la o dezamorsare a conflictului dintre Fisc si piata de capital, care a culminat cu greva de o ora de la BVB.
Astfel, se analizeaza decalarea datei de depunere a declaratiilor financiare de la 15 mai la 10-15 februarie. In acest fel, s-ar reduce perioada in care investitorii la Bursa trebuie sa crediteze, practic, statul. Dincolo de aceasta “concesie” facuta investitorilor pe piata de capital, Vladescu nu s-a putut abtine sa nu-i “intepe” pe acestia, reamintindu-le ca ei au platit timp de un an de zile “cel mai mic impozit sau chiar deloc”.
In ceea ce priveste obligativitatea legala a alocarii unui procent de 2% din veniturile obtinute din privatizare in scopul constructiei de locuinte pentru persoanele evacuate din imobilele nationalizate, ministrul sustine ca banii au fost alocati in fiecare an. “Banii sunt fungibili, deci nu era neaparat necesara constituirea unui fond special. Au existat in fiecare an fonduri pentru constructia de locuinte”, a precizat el.
In alta ordine de idei, Vladescu a mai anuntat ca s-ar putea renunta la lista marilor companii monitorizate din punctul de vedere al fondului de salarii, stabilita cu ani in urma impreuna cu FMI. “O buna parte din aceste societati nu mai merita sa fie monitorizate, deoarece multe au adoptat deja principiile guvernantei corporatiste”, a adaugat el. Pe lista cu pricina se afla companii ca Posta Romana, Metrorex, societati din sistemul energetic si altele.